Модерни къщи от слама

1
Добави коментар

Ако чуете, че някой си строи или живее в къща от слама, не се чудете много. Все повече хора по света се обръщат към алтернативни технологии и материали, както за да направят строежа на свой дом по-достъпен, така и за да пазят общия ни дом – планетата Земя.

Сламата е използвана за строеж на домове още в периода на Седновековието. По-модерни материали тогава просто е нямало. По-късно хората се скупчили в градовете, от съображения за сигурност, по-лесна комуникация и достъп до работните места, които се откривали. Жилищата станали различни – с оглед удобното натъпкване на колкото може повече обитатели в колкото може по-компактно пространство.

Така или иначе, по света все още има щастливци в не толкова засегнатите от цивилизацията райони, които живеят в жилища от слама или бамбук. Учените, които изследват тези хора, твърдят, че те са значително по-здрави и жизнеспособни от нас. Изследователите смятат, че сламата може да бъде реабилитирана и да присъства като основен строителен елемент за здрави, издръжливи, зелени и подходящи за всякакви климатични условия. Въз основа на тези наблюдения е създадена строителна система, ласкава към околната среда и към джоба на потребителя.

Къщата от евтини материали като слама и кълчища е наречена от създателите си “Дом от бали” (Bale Haus). Създателите на проекта уверяват, че този тип “зелени домове”от посевни растителни материали, най-вероятно ще се превърнат в предпочитана строителна техника в обозримо бъдеще. Най-малкото поради чистото откъм въглероди и сажди производство. Като добавка на предимствата им, можем да отбележим, че тези еко-домове, не ползват пещи за изпичане на тухлите, а пък и сламено-кълчищените стени имат превъзходна изолация, не допускат влага, жега и студ в дома, което – в крайна сметка – обезпечава съхранението на енергията в дома.

Сламените къщи добиват все по-голяма популярност по света. В Америка, Канада, Австралия, Франция, Чили, Мексико, Русия всяка година се издигат стотици еко домове. Канадски специалисти са изчислили, че шпаклованата стена от сламени блокове с височина 2,5 метра и широчина 3,5 м, издържа на вертикално натоварване до 8000 килограма и странично до 325 килограма. Тези, които се съмняват в дълговечността на сламените къщи, трябва да знаят че подобен дом може да се съхрани в идеално състояние в течение на 100-150 години.

Екокачествата на сламеното строителство не се нуждаят от доказателства – стените лесно дишат, не се отделят вредни вещества, а и сламата притежава добри топло- и шумоизолационни качества.

Друго предимство на екодомовете е сравнително ниската цена, постигана при строителството. Средствата вложени в грубия строеж се спестяват наполовина.

Къща от слама се изгражда за около 2000 часа труд, което е около 6 месеца при 10 часа работа дневно. В това време е включено и измазването, вътрешно и външно, електрическата инсталация, направата на под от глина, баня и т.н.

Източник: www.ecocatalog.eu; http://ideidom.com