Канадци откриха злато и сребро край Трън

2
Добави коментар
Yoani4ka
Yoani4ka

Бизнес
  

Канадци откриха злато и сребро край Трън

PlovdivWeek на 08/05/2012, 22:20

Снимка: 1kam1.com

 

Канадската компания EurOmax Resources Ltd., чийто основен бизнес е в България, Сърбия и Македония, разпространи съобщение, от което става ясно, че сондажите за благородни метали от концесиите в България са обнадеждаващи. Едното от откритията е около Трън, на 60 км западно от София.

Концесията е разположена на площ от 67 кв. км. и там са идентифицирани най-малко 7 зони, в които има златни и сребърни залежи плитко под земната повърхност. Тези зони са групирани в две основни области, наречени Малкия хълм и Големия хълм. При последните сондажи в Малкия хълм е изваден материал от пласт, разположен на дълбочина 12,8 метра в скалите, като добитият материал е 975 г сребро на тон.

Установена е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра дълбочина са извадили 1,25 г злато на тон. Канадската компания уведомява и за продажбата на дъщерното си предприятие Thrace Resources, което държи права върху концесии в Брезник и Ракитово. Купувачът по сделката дава 3,5 милиона канадски долара, които обаче ще бъдат платими, ако се потвърдят хипотезите за залежи от благородни метали там, пише Блиц.

Тагове:
злато
сребро
залежи
трън