Как се проявява алергията към белтъчините?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Често получаваме писма с въпроси за все по-нови и странни алергични реакции. Много пъти сме публикували материали по тази наистина огромна тема. Сега ще се опитаме да отговорим на новите въпроси.

Да, оказва се, че съ­ществува и алергия към белтъчините, която е много рядка, но все пак я има. Което означава, че „късметлията” трябва да се откаже от много продукти и на първо мяс­то – от месните. Този вид алергия се проявява най- често като хиперчувствителност на имунната система към белтъчини­те, които се съдържат в говеждото месо. При такива алергично болни понякога се наблюдава алергична реакция и към кравето, и към биволско­то мляко. Като цяло това е хранителна алергия, силна реакция на имунна­та система към белтъ­чините, съдържащи се и 6 други хранителни проду­кти, не само в месото и млякото. Ако получавате алергия към белтъчините в говеждото месо, вашият организъм грешно приема животинските белтъчини за вредно вещество и го атакува, защото смята, че така се защитава от някаква опасност. Кога­то имунната система атакува белтъчините, в организма се изработ­ва хистамин. Точно той предизвиква повечето симптоми на хранител­ната алергия въобще. За съжаление, не същест­вува средство, което да помогне да се избавите от такава алергия. Т.е. налага се да избягвате продуктите, съдържащи в себе си този алерген, и пак ще повторим – на първо място месото. Това може да се окаже по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед, защото говежди белтъчини мо­гат да влизат в състава на ястия, които не съ­държат месото в чист вид – например шунка или пилешко месо. Най-добрият съвет при този вид алергия е да се придържате към диета, богата на плодове.

 

ВНИМАНИЕ!

Няколко думи за симптомите – те включват в себе си проблеми със стомашно-чревния тракт, кожен обрив и запушен нос. Страничните реакции могат да възникнат само за няколко минути, но може да минат и два часа след употреба на белтъчния продукт. Стомашно-чревните проблеми включват подуване на корема, диария, повръщане и болки в стомаха. Най- разпространените кожни проблеми са обривите и екзе­мата. А запушеният нос като още един от симптомите може да провокира кихане, кашляне и синузит.

 

Д-р Папазова говори за най-често срещаните алергии в предаването „На кафе”:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”