Щастието на човека се кодира още в утробата на майката!

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Бременни, обливайте плода си с „радостен душ”, съветва психоложката Мариета Игаренска

Бебето в утробата на майката чува, усеща и дори „вижда”. И най-важното – то може да чувства. Този до­казан още през 70-те години на XX век факт припомни Мариета Игаренска – психотерапевт и клиничен психолог, по време на поредна лекция в безплат­ното Общинско училище за бъде­щи родители в Пловдив.

Дали детето ще се въз­приема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност, зависи отчасти от посланията, които получава за себе си в матката. Главният източник на тези фор­миращи послания е майката на детето. Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се от­разява на целия последващ- съзнателен живот. Стотици – проучвания са документи­рали, че неродените бебета ритат, когато се чувстват неудобно, когато са изпла­шени, разтревожени или« объркани.

Фактите показват, че психичното и емоционално състояние на майката се пре­дава и на детето. „Мислите, чувствата и преживяванията на бременната жена са ми­сли, чувства и преживявания на детето в утробата й”, на­помни Мариета Игаренска. Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реаги­ращо по определен начин на външния свят, плодът се „научава” да изпитва опреде­лени чувства и да изживява различни състояния. Така В ГЕНИТЕ СЕ КОДИРА ОСНОВАТА НА БЪДЕЩАТА ЛИЧНОСТ.

„Деветте месеца на бре­менност представляват не просто физиологичен процес, а отговорност за целия пос­ледващ живот на бъдещия човек; предупреди всич­ки присъстващи мами и татковци психоложката Игарен­ска. По време на общуването с детето до неговото раждане то получава ласки, топли­на и грижата на бъдещите си родители. „Затова не е необходимо и не е задължи­телно да пеете песни или да разказвате приказки и сти­хотворения – просто мислете за детето и възприемайте своята бременност положи­телно”, посъветва Мариета Игаренска:

„Всяка бременна е подло­жена на резки емоционални сривове, които са опасни не само за самата жена, но и за плода”, предупреди лектор­ката. Когато бъдещата майка изпитва стрес, нейният ор­ганизъм произвежда голямо количество от хормона кортизол. Той увеличава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта. Стресът по време на бременността е опасен по няколко причини: • хроничен стрес, изпитван в продьлжение на няколко седмици, намалява растежа на плода и развитието на клетките в организма му • увеличава риска от аборт или преждевременно раждане • повишеното ниво на кортизол може да повреди мозъка на все още нероденото дете и/или да предизвика пробле­ми в бъдещото възпитание.

Много често бременната се чувства неразбрана, осо­бено от своя партньор. За : жената е много важно точно в този момент да получи под­крепа от любимия човек. За това е добре тя да разказва как е прекрала деня си с бебето вътре в нея, съветва психоложката. Таткото също има шанс да се запознае със своето дете още преди раждането му. Плодът слуша гласа на баща си, възприема емоциите, идващи от общу­ването на неговите родители, защо не е добре да се карате по време на бремен­ността”, дебело подчерта

Мариета Игаренска.

Психоложката посочи и няколко основни правила за справяне с емоционалния дисбаланс по време на бре­менността:

Бременни, грижете се за себе си – приемете помощта на близките си, позволете им да направят нещо за вас.
Спазвайте хигиена на съня: правете упражнения 3 до 6 часа преди сън – кратка разходка след вечеря е перфектното решение; избягвайте алкохола; спазвайте режим на лягане – в един и същ час; избягвайте да пиете течности в големи количества вечер – те са причина да се будите нощем с позиви за уриниране, а това снижава качеството на съня; не работете на компютър до късно вечер; избягвайте дрямката през деня.
Научете се да релаксирате!
Смейте се – смехът: е добро лекарство, тренира и отпуска муску­лите, понижава нивото на кортизола, увеличава се ак­тивността на естествените клетки-защитници, увеличава се дълголетието.
Бъдете щастливи, бъдете радостни, обгръщай­те детето си с хормоните на радостта и любовта. Отделяй-; те си време за „радостен душ” през деня. Ако имате музика, която ви носи радост, пус­кайте си я и си представяйте как обливате детето си със светлина и любов.
Избягвайте по възможност негативните преживявания, научете се да се справяте със стреса и да трансформирате негативните – чувства в позитивни.
Бъдете особено бдителни за вътрешния си диалог, осъзнавайте до какви мисли и чувства ви води той-и ако трябва – променете го.

 

Магията на живота

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”