Как да се храня след операция от рак на стомаха?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Здравейте, мили хора! На 64 години съм, а на 12 септември м.г. ме оперираха от рак на стома­ха. Вече минаха 6 месеца от операцията и се чувствам относително добре, но много отслабнах. Много ми е трудно с храненето – по-точно не съм наясно с какво и по колко да се храня. Моля, ако е възможно, да ми посочите кои продукти и храни се разрешават и кои се забраняват. Бих била бла­годарна, ако ми предложите и някакво примерно меню. Ходи­ла съм в библиотеката, но не можах да намеря литература по този въпрос. Благодаря предварително. И още един въпрос – трябва ли да вземам някакви витамини и храни­телни добавки? Пропуснах да спомена, че освен стомаха ми е отстранен далакът, както и 13 лимфни възела.
Десислава Христова – Стара Загора

Почти винаги след такава операция чо­век губи от теглото си. Във вашия случай е било по-тежко – отстранили са ви стомахът, далакът и 13 лимфни възела, вероятно защото са били въвлечени в туморния процес. Вие не трябва да се тревожите толкова, въпреки че сега вече и преработването на храната, и усвояването се случват не в стомаха, а в тънките черва.

След операция на сто­маха са ви необходими хра­нителни добавки с витами­ни и минерали – витамин D, калций и желязо. Няма да е излишно да ви поставят инжекции от витамин В12. Имайте предвид и това, че когато се храните, трябва да отложите десерта за след половин-един час. А количеството течности на един прием да не бъде повече от 200 мл.

АКО ПОНАСЯТЕ МЕСО И РИБА, ПОХАПВАЙТЕ ДОКОЛКОТО ВИ Е ВЪЗ­МОЖНО

Ето какви конкретни препоръки по този въпрос дава проф. Юрий Василевич – доктор на медицинските науки, зав. Научно-клинично отделение по заболява­ния на горните отдели на стомашно-чревния тракт в Централния научно-из- следователски институт по гастроентерология в Москва.

През първите дни след изписването от болница­та оперираният не тряб­ва да приема много храна, за да не се претоварват оперираните части от храносмилателния тракт.

Хранете се редовно, по малко и в никакъв случай не преяждайте. Добре е да ядете по 5-6 пъти на ден, дори и повече. Хубаво предъвквайте храната и избягвайте продуктите, които по едни или други причини понасяте трудно или допринасят за образу­ване на газове. Не бива да наблягате на едни и същи продукти, например каши и макарони. Ако понасяте месо и риба, похапвайте доколкото ви е възмож­но.

В случай, че получите неприятни усещания след ядене, опитайте да прове­рите сами как усвоявате отделните продукти. Записвайте си няколко дни поред кога и колко сте изяли, след това ана­лизирайте записаното. За известно време отка­жете продуктите, които няколко пъти са предизви­кали отрицателни послед­ствия. Така постепенно, според начина и времето за възстановяване на ор­ганизма, ще увеличавате асортимента употребя­вани продукти.

Препоръчителна диета:

Разрешава се: пшеничен хляб – леко пресушен, от предишния ден или су­хари – по.200-300 г на ден.
Супи: зеленчукови, с изключение на зелева; зърнени, с изключение на пшенична, добавяйте и фиде.
Ако се влоши състоянието ви настъргвайте зеленчуците, преди да приготвите супата. Можете да добавяте по малко масло или сметана.
Разрешено е да хапвате немазно месо (говеждо, телешко, кокоше и др.), както и риба – но непременно. варени или задушени.
Когато състоянието ви се подо­бри, можете да хапвате варено месо на парчета. Приготвяйте си и ястия, както и гарнитури от зеленчуци, пак варени или настъргани.
Запомнете: не бива да консумирате зеле, лук, киселец, спанак, репички, ряпа, в т.ч. и сладка ряпа.
Можете да хапвате ястия и гарнитури от зърнени и макаронени изделия – овесена каша, каша от елда – варете ги с вода, може и с мляко.
От плодовете за вас са подхо­дящи некисели, узрели плодове, и то такива, които понасяте. Можете да ги консумирате и като компот, кисел  желе, сироп и прочее. Ако се появи дискомфорт – само печени.
Разрешава се и извара, но да не е кисела. Можете да си позволите яйца, но само белтъка, и то във вид на омлет.
Относно мазнините, можете да добавяте по малко обезсолено масло, в ястието, но без да го запържвате.

 

Рак на дебелото черво (д-р Папазова, „На кафе”):

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”