Практични съвети за пролетното почистване на ДОМА

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Време е да пренаредите гардеробите и дома, да извадите по-леките дрехи и постелки. Кои вещи да съхраните и от кои да се освободите, съветва в последния си брой сп. „Журнал за жената”.

ДОМА:

Нищо не се губи, а се трансформира от едно в друго. Периодично, както при облеклото, искаме да променим визията на нашия дом. Дойде ли пролетта, се възражда нашето жела­ние нещо да обновим, за да внесем позитивна промяна в интериора. Сега е моментът да изчистим и пренаредим всичко, което ни навява спомен за зимата: дебелите пердета, плътните кувертюри и завивки… Освободете се от тях. Време е да подмените текстила в интериора – да сложите по-леки завеси и кили­ми, кувертюри и покривки в светли и свежи цветове. Така не само ще повдигнете тонуса и настроението си, но и ще дадете достъп за повече светлина. Приберете почистена и изпрана „зимната премяна” на дома. Освобо­дете се от вещите, които не са скъпи и лесно можете да ги купите след време. Не забравяйте, че възглавниците се подменят периодично и не е лошо да го направите сега.

В кухнята

ЗАПАЗЕТЕ: Свежите цветове като зелено, жълто и оранжево са подходящи за помещението, където прекарваме голяма част от времето си. Бялото е най-употребяваният цвят в кухнята, но то често навява : асоциации с болнична обстановка. Затова нашата препоръка е да използвате светлобежово или друг  нежен светъл нюанс.

СЪХРАНЕТЕ НАСТРАНИ: Освобо­дете се или приберете в дрешника всички тъмни и лакирани вещи. Червено, черно, сиво – това са цветове, които ще ви потискат и ще утежнят визията на помещението.

В хола

ЗАПАЗЕТЕ: Покривки, завеси и ку­вертюри, ако са с графични принтове; флорални мотиви и райе. Можете да промените цвета на стените. Добре е да „облечете” помещението в топли тонове – жълто, зелено, оранжево.

СЪХРАНЕТЕ НАСТРАНИ: Почис­тете и приберете тежките губери, покривките от изкуствена кожа и плюш, тежките дебели пердета, които спират притока на въздух и светлина. Те само ще събират прах и ще внасят тежест в атмосферата.

В стаите

Сега е моментът да купите нови ак­сесоари, да подмените лампиони, да внесете лекота и свежест навсякъде. Много тонус носят розовите нюанси, принтовете на малки цветя и завив­ките в пъстри тонове.

Освежете стените, като ги бояди­сате (или само една от тях) в някой от пастелните тонове. Предпочетете завеси от органза, дантела и лен. СЪХРАНЕТЕ НАСТРАНИ: През студените месеци повече време сте прекарвали на закрито и може би сте натрупали повече вещи от необ­ходимото. Отворете пространството – нека стаята да диша.

 

Практични съвети за пролетното почистване на ДРЕХИТЕ и ОБУВКИТЕ