Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Ягоди-Strawberries

77
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Ягодите ,вкусен и  много полезен плод

 

 

►Хранителни стойности в 100 гр. ягоди

Калории: 32
Протеин: 0.62 гр.
Мазнини: 0.30 гр.
Въглехидрати: 7.68 гр.
Фибри: 2 гр.

Захари: 4.89 гр.
Сукроза: 0.47 гр
Глюкоза: 1.99 гр.
Фруктоза: 2.44 гр.

Минерали в 100 гр. ягоди
Калций: 16 мг.
Желязо: 0.41 мг.
Магнезий: 13 мг.
Фосфор: 24
Натрий: 1 мг.
Цинк: 0.14 мг.
Мед: 0.048 мг.
Манган: 0.386 мг

 

Здравословни ползи от приема на ягоди :

Научно доказано е, че ежедневната употреба на ягоди укрепва имунната система!

Ягодите са едно отлично антисептично и противовъзпалително средство. Ягода потиска развитието на грипните вируси.

Ягода е също така изключително полезна за диети, тъй като има ниско садържание на Захари: 4.89 гр на 100гр

Ако имате проблеми с отделителната система, бъбреците и пикочните пътища, се препоръчва да употребявате ягоди през цялата година. Най-добре е да се яде всеки ден не по-малко от 400 грама.

Ягодите –  са естествени диуретици!

Салициловата киселина,която се съдържа в този плод помага за намаляване на болките в ставите!

Ягодите се използват и при анемия.

 

►Ягодите също стават за пролетно пречистване на организма ,а и за диета

 

Ето ви едно примерно меню за вашата ягодова диета.

 

Плодова диета с ягоди ден 1

През първия ден от диета  се хапват около 1 килограм ягоди, препоръчително е ако имате село да са домашни ягоди въпреки, че са не до там перфектни на външен вид, селските ягоди няма да съдържат нитрати или пестициди. Разпределението на плодовото съдържание е по 250гр. за четири хранения в този ден. Ягодите са богати на въглехидрати поради което не би трябвало да се наблюдава изтощаване на организма или липса на енергия. През  деня може да пиете течности, препоръчваме ви да си правите домашни сокове, лично аз предпочитам сок от грейпфрут, като един грейпфрут стига за около 400мл. сок.

 

Плодова диета с ягоди ден 2

През втория ден от тази плодова диетата с ягоди количеството на ягодите се намаля до 800 грама, като към диетата се прибавя едно пакетче солети и 100 грама бадеми. Ягодите отново се разпределят за четири хранения по 200 грама. Солетите се хапват най-добре следобед, а бадемите е препоръчително да си хапвате по-няколко през целия ден по този начин ще убиете чувството на глад. Отново се препоръчва пиенето на плодови сокове.

 

Плодова диета с ягоди ден 3

Този ден е абсолютно сходен по количество храна с Ден 2 от диетата с ягоди. Единствената разлика, която е добре да направите през този ден е да ограничите храненето до 8ч. вечерта не и след това. Може да ви е малко трудно поради факта, че храносмилателната система на повечето хора не е свикнала с приема на малко храна и може да се чува къркорене на черва. Това е нормално произведените храносмилателни ензими предизвикват перисталтика на тънките черва.

 

Плодова диета с ягоди ден 4

През четвъртия ден количеството на ягодите се намаля до 700 грама, тука вече не се похапват бадеми и солети, а само на обед е позволено да си похапнете една пилешка пържола приготвена на скара или сварена без никакви мазнини. Все пак щом сте достигнали до четвъртия ден на тази диета заслужавате и малка награда.

Плодова диета с ягоди ден 5

Това е и последният ден от диетата. През този ден се похапват само ягоди количеството им е неограничено винаги когато осетите, че сте гладни е добре да похапвате по три – четири ягоди. Продължавате да пиете течности и да се държите. В края на петия ден може да се качите на кантара и да проверите колко точно килограми сте свалили с тази ягодова диета.

 

Важно е да не забравяте, че не е добре тази диета да се продължава повече от пет дена. Причината за това е, че организма се нуждае от източник на белтъци с които да задоволява своите нужни по замяна и изграждане на своите структури включително (растеж на косата и ноктите, подмяна на кожа и пр.), освен това разнообразното хранене гарантира притока на различни витамини и минерали, които също са много ценни.