Как да открием хармонията вкъщи?

28
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

Фън шуй е древно китайско изкуство, което използва законите на Небето и Земята  за хармонизиране на положителната енергия ци и усъвършенстване в личен план. Смята се, че с помощта на фън шуй можем да си изберем благоприятни места за живеене или да променим дадено място така, че да подобрим не само него, но и собствения си живот. Въпреки, че традиционно е свързвано с Китай, това изкуство може да се практикува и в други страни – в зависимост от техните традиции и народни обичаи. В книгата  „Как да практикуваме фън шуй в България” Цветозар Мръвков ни разкрива как да постигнем благополучие и да подобрим начина си на живот, ръководейки се от многовековните български традиции.

Всеки народ има свои обичаи, език и култура, които го отличават от останалите. Именно те сплотяват хората в една социално, културно и духовно обединена общност, която наричаме нация. Опитвайки се да вникне в традициите на нашия народ и да разгадае обичаите и ритуалите на дедите ни за късмет, благополучие и изобилие, Цветозар Мръвков ни превежда през многовековната българска история като ни разкрива „Как да практикуваме фън шуй в България” и ни обяснява подробно откъде идват някои съвременни схващания за създаването на семейното огнище и аранжирането на дома. С помощта на фън шуй можем например да избираме място за строеж на жилища и дори на цели селища, да планираме фасадите на сградите и да променяме интериора в стаята, дома, офиса.

„Как да практикуваме фън шуй в България” има за цел да изложи пространно практиките на изкуството на хармонията във и около себе си според родните български обичаи. Това, смята Мръвков, е възможно единствено ако се проучи народния светоглед на българина: начина на възприемане на Слънцето, Луната, небето, различните природни и космически явления. Истина е, че ние българите трябва да се гордеем с традициите и обичаите, които предците ни са създавали и следвали векове наред, но за съжаление в наши дни всяко следващо поколение се отдалечава от корените си все повече и забравя за тях. Би трябвало да спазваме, съхраняваме и предаваме на своите деца завещаното от дедите ни, защото то носи послания и мъдрост не по-малко стари от тези на древен Китай и изкуството фън шуй, за което се смята, че е на 3000 години.

Мръвков е изтъкнат фън шуй експерт, основател на асоциация „Фън шуй център“ – България, и управител на „Фън шуй академия“. Завършил е културология, а в момента преподава фън шуй, минералотерапия, приложна психология и позитивно мислене. Автор е на десетки статии в пресата, на телевизионни и радио предавания, също и на книгата „Българският фън шуй”. Администрира няколко сайта и форуми за фън шуй и хармоничен живот, занимава се също и с проекти и консултации. Изследва прилагането на идеите на фън шуй в България.