Торта “Вулкан”

8
Добави коментар

От край време имам идея да направя диорама и все не остава време. И тъй като трябва и да се яде, особено сладко, реших да съчетая правенето на диорама (макет) с торта. При вида на тази торта, Благичка Млагичка възкликна “О, че страшно, това ще се яде ли?”  Не знам дали червената багра ви прилича на лава, но на феичка й приличало на кръв.

Не бих казал, че тази торта е най-вкусната, която съм опитвал, при все и материали, които употребих, но със сигурност е най-нестандартната, която съм правил.

За блата:

шоколад – 200г

масло – 200г

яйца – 5бр.

брашно – 1ч.ч.

захар – 1ч.ч.

ванилия – 1 капсула

 

За вулканистата глазура:

оризово мюсли – Choco Krispies 250г

прясно мляко – 1ч.ч.

шоколад – 400г.

масло – 50г.

глазура – купешка на Dr. Oetker или бял шоколад

червена боя за хранителни цели

 

1. Приготвяне на блата: Разтопете на слаб огън натрошения шоколад и маслото в дълбок съд на водна баня. След това го свалете от котлон, прибавете захарта и бъркайте до получаване на… а бе бъркайте! Изчакайте да изстине и прибавете разбитите яйца. Пак бъркайте, при това непрекъснато ( да не сте мигнали), а след това добавете брашното и течната ванилия.

Изсипете сместа в тавичка и сложете да се изпече в предварително загрята до 190 градуса фурна за около 20-25 мин.

2. Моделиране на вулканистата местност: Изсипете зърнената закуска в гевгир (още една дума, която изключително мн. обичам) и излейте чашата прясно мляко отгоре. Това се прави за да може по-лесно да моделираме вулкана след това. Изсипете криспи-то в/у равна повърхност, предварително подсигурена с  фолио, за да не ви залепнат шоколадовите части върху плота. Чашата пък ще оформи дупката на вулкана.

Притеснете добре оризовите ядки, за да слепнат добре една за друга. Може да използвате найлонови ръкавици, за да не ви се лепят ядки по ръцете.

Разтопете шоколада на водна баня или слаб огън и добавете маслото. Внимателно излейте разтопения шоколад върху ядките както и около тях и загледете с помощта на шпатула.

Ако не ви се чака, сложете шоколадовото изкушение в хладилника за да стегне. През това време пригответе лавата. Аз използвах 2 пакетчета бяла глазура на Др. Йоткер, които направих с малко студена вода, като към това прибавих няколко капки червена боя за хранителни цели от натурални екстракти пак производство на докторицата. Нанесете половината глазура в единия край.

Извадете вулкана от хладилника и внимателно го преместете върху блата с глазурата. Желателно е да махнете найлоновото фолио. С помощта на топъл нож отрежете парчета, които ще играят роля на плаващи късове земя върху лавата. След като сте наредили сцената вземете останалата глазура и залейте възвишението и пукнатините. Ако ви е хартисал шоколад при изрязването му, разтопете го отново (в микровълнова например, на ниска мощност) и нанесете с шпатула по стените на тортата. Това е! Ако не ви е вкусно, то детето ви може да оцени това произведение