Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Глутамин-прием при диета

45
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

    Много растителни и животински вещес­тва съдържат глутамин, но той лесно се разгражда при готвене-термична обработка. Затова нуждите от глутамин особенно при спортисти трябва да се задоволят с добавки.Спанакът и магдано­зът са добри източници на glutamine, ако се ядат сурови. Добавките с глутамин трябва да се съхраняват абсолютно сухи, тъй като в противен случай прахът се разпада на амо­няк и пироглутаминова киселина.Аминокиселината Глутаминът свободна и най-изобилната по количест­во  в организма, коя­то се намира главно в мускулите на тяло­то Когато е необходим за синтезата на белтъците на скелетната мускулатура ,глутаминът е лесно достъпен! Функцията на аминокиселините е да възстановяват мускулите ,прием на допълнително количество глутамин е задължителен, при спазващи диети и хранителни режими за фитнес маниаци, които искат да изчистят мазнините.  Глутаминът понижа­ва нуждата на организма от захар и желание­то за приемане на алкохол и е полезен за въз­становяване на алкохолици.
 
Трябва ли да приемаме повече глутамин при диета
   Глутамин преди или след тренировка
 
Тъй като лесно преминава кръвно-мозъчната бариера, глутамина е известна като „гориво за мозъка“. Там глутаминът се превръща в глутаминова киселина, която е незаменима за мозъчните функции, и обратното. Също така повишава количеството на ГАМК, коя­то е необходима за поддържане на нормална­та функция на мозъка и умствената актив­ност.При диета сме достатъчно стресирани а по време на стрес може да се отдели повече от една трета от глутамина на мускулите. В резултат на това стресът или заболяванията водят до загуба на мускулна маса. Ако в организма има дос­татъчно количество глутамин, тези състо­яния могат да бъдат предотвратени.
 
glutamine спомага за поддържане на нормалното алкално-киселинно равновесие на организма и е основа на изграждащите блокове за синтезата на РНК и ДНК. Стиму­лира умствената активност и поддържа здрава храносмилателната система.
 
Прием на глутамин
Глутамин начин на приемане
 

След тежка тренировка нивото на glutamine в тялото спада до 50%. Затова най-добре е да се приема веднага след тренировка.

Прием на  l-glutamin сутрин преди закуска,

Приемайте глутамин 30-60 минути преди тренировка,

Прием на  л-глутамин непосредствено след тренировка 

glutamine прием преди лягане.

Оптималната доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло (напр. за 100-килограмов човек – 20 грама разпределени през посочените по горе часове от деня)