Късокосместо морско свинче

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

17.05.2012

Описание Късокосместите породи морски свинчета могат да бъдат едноцветно обагрени или да имат космена покривка в два или повече цвята. Отличават се няколко разновидности.

 

Тегло

700-1200 г

Дължина

20-25 см

Латинско наименование

Cavia porcellus

 

СЕЛФ

бежови (с червени очи, розови или бежови уши и лапички)

бели (снежно бяла космена покривка, с червени или черни очи, розови уши и лапички)

бъф (бежов цвят на космената покривка, без жълтеникави, прасковени или кремави оттенъци; с червени очи, розови уши и лапички)

златисти (златист цвят на космената покривка, без жълти или червени оттенъци; с червени или черни очи, розови или златисти уши и лапички)

кремави (с червени или черни очи, розови уши и лапички)

лилави (гълъбово сив цвят на космената покривка без бежови оттенъци; с червени очи, розови или лилави уши и лапички)

червени (с черни очи, уши и лапички)

черни (с черни очи, уши и лапички)

шафранови (пясъчен цвят на космената покривка; с червени очи, розови уши и лапички)

шоколадови (с червени очи, шоколадови уши и лапички)

ХИМАЛАЙСКИ

ХОЛАНДСКИ

РЕКС

КРЕСТЕД

 

Морските свинчета от тип Селф се отличават със сравнително късо и широко тяло, с широки рамене.

 

Темперамент Морските свинчета могат да свикнат с хората и да позволяват да бъдат вдигани и галени. Рядко хапят и драскат. Понякога са плахи, особено в непознато обкръжение, но въпреки това не са лишени от любопитство. В позната среда са доста пъргави. Когато добре опознаят собственика си, морските свинчета реагират на появата му с пищене. Морските свинчета комуникират помежду си чрез вариации от звуци и шумове – пищене (радостен зов или когато морското свинче търси себеподобните си), мъркане (удоволствие), ропот, скимтене, квичене (вследствие на болка или забелязана опасност), цвърчене (вследствие на стрес). Морските свинчета предпочитат да живеят на групи, затова не се препоръчва да се отглеждат поединично. Това може да доведе до стрес или депресия.

 

Произход и история Интересен факт около произхода на морските свинчета е, че те нямат живи представители, които да се срещат в природата. С други думи, видът Cavia porcellus характеризира единствено домашното морско свинче и към него не се причисляват диви представители. В някои части на света морското свинче се отглежда за храна от далечното минало – проучванията сочат, че ястия от морски свинчета е имало още през 6 век в Перу и Еквадор. Десетилетие по-късно морските свинчета за първи път били донесени в Европа, като скоро след това интересът към тези екзотични домашни любимци нараснал неимоверно.