Ема Мерск

5
Добави коментар
sicopetroff
sicopetroff

– Posted on 09/05/2012Posted in: Товарни кораби

   Ема Мерск (Emma Maersk) е най-големият контейнеровоз строен някога. Товарният кораб има дължина 397.00м, ширина 56.00м и газене 15.50м при пълен товар. Корабът е собственост на най-голqмата компания за контейнерни превози в света – Мерск Лайн (Maersk Line). Трудно е да се опише големината на този товарен кораб, но няколко факта определено ще дадат по-ясна представа за гагнтските му размери. Ема Мерск има водоизместване 156,907 тона, брутен тонаж 170,974 БРТ и нетен тонаж 156,907 тона. Капацитетът на контейнеровозът е уникален – 14,500 двадесет-футови контейнера. Корабът е построен през 2006 година в корабостроителницата в Одензе, Дания и до ден днешен остава най-модерният и най-голям контейнеровоз в света.

   Ема Мерск е впечатляващ не само с размерите си, но и с модерната технология използвана на разпределяне на товарът и изчисляване на стабилността на корабът. Освен това контейнеровозът има модерна силова система, мощен двигател и ниска консумация на гориво по време на екслоатация. Корабът е строен според последните изисквания на ИМО и Марпол за сигурност на море. Главният двигател на Ема Мерск е Вартсила (Wartsila) с мощност 80 мега-вата. Поради подобрената силова уредба, винтът получава голяма мощ и спомага гигантският кораб да достигне скорост от 24.5 възела по време на експлоатация, като максималната скорост на гигантът е 25.2 възела. Силовата уредба на Ема Мерск е революционна, като загубите са минимални, а скоростта – висока. Всичко това ни кара да твърдим, че Ема Мерск е един от най-интересните кораби с модерна и качествена двигателна уребда. Освен това инженерите от корабостроителницата в Одензе са интегрирали системи за подаване на горивото, които позволяват консумацията на Ема Мерск на икономична скорост да е 1,660 галона твърдо гориво на час (52 тона на час). С подобна ниска консумация не могат да се похвалят дори далеч по-малки кораби, но най-големият контейнеровоз в света е успял да постигне всичко това.

   Несъмнено корабостроителите и корабособствениците са създали един красив, екологичен и много мощен кораб, които да впечатлява с размерите си и да показва развитието на морския транспорт.

   Факти за контейнеровозът Ема Мерск:
      •  Дължина: 397.00м
      •  Ширина: 56.00м
      •  Газене: 15.503м
      •  Водоизместване: 156,907 тона
      •  БРТ: 170,974 БРТ
      •  Корабостоител: Одензе
      •  Година: 2006
      •  Двигател: Вартсила
      •  Мощност: 80 мега-вата

Още снимки на Ема Мерск:

About Svilen Petrov
Свилен Петров Петров, Бакалавър ВВМУ Н. Й. Вапцаров, випуск 2007, Специалност: Инженер Корабоводител