„Щастливи“ прасета ще газят пазара 5 2873

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

„Щастливи“ прасета ще газят пазара

21.05.2012 08:39 | Бизнес

Цената на свинското месо ще се повиши с 10-20% през 2013 г., а броят на свинете в ЕС ще намалее поне с 10%. Анализите са на британски фермерски асоциации, които още отсега алармират, че новите правила на ЕС ще бръкнат дълбоко в джоба на потребителите и застрашават свиневъдството като отрасъл в ЕС.

Още през 2001 г. ЕК прие директива, в която разпореди от догодина бременните свине майки да не се отглеждат в индивидуални боксове. Причината – били тесни и животните не могат да се обърнат и “общуват” помежду си. Вместо това новите правила изискват свинете майки да се отглеждат групово в продължение на около два месеца и половина от бременността във всички свиневъдни обекти, в които има поне 10 животни.

Някои фермери вероятно ще закрият дейността си, най-вече в Испания – водещ производител на свинско месо, тъй като проблемите с кредитирането могат да затруднят прилагането на европравилата, прогнозират аграрни анализатори. У нас Агенцията по храните изненадващо обяви пред “Труд”, че 90% от свинефермите още сега са покрили новите евроизисквания. От съюза на свиневъдите отказаха да коментират как това ще се отрази на цените на месото у нас. ЕК пък отчете през април, че правилата за щастливи прасета вече се изпълняват частично във Великобритания, Люксембург и Швеция.

Говорител на Германската асоциация на фермерите прогнозира, че от 2013 г. е възможно свинското в ЕС да е изцяло вносно заради евентуални фалити на фермерите. В момента ЕС изнася свинско за Русия, Хонконг, Китай и др. През 2011 г. износът е бил за 4,6 млрд. евро, показват данни на Еврокомисията. Водещите износители са Германия и Испания. Пример как аграрните хрумвания на чиновниците от Брюксел могат да взривят пазара по Великден бяха цените на яйцата. Заради “щастливите кокошки” те поскъпнаха до 50 ст. за брой, а в Чехия – до 80 евроцента. За сметка на това пернатите вече се ширят в по-големи клетки.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти