Дора Рангелова: Има симбиоза между Цвети Пиронкова и баща й

4
Добави коментар

 

Капитанката ни за Фед Къп и президент на тенис клуб „Локомотив” Дора Рангелова е един от хората, който познава най-добре първата ракета на България Цвети Пиронкова. В тази връзка ние потърсихме мнението й за моментното състояние на тенисистката, както и прогнозите й за представянето на първата ни ракета на Олимпиадата в Лондон.

– Очаквате ли за трета поредна година блестящо представяне от Цвети на Уимбълдън?

– Искрено се надявам да затвърди фурора, който направи предишните две години. С представянето си и през миналия сезон в Лондон тя доказа, че успехът й не е случайност, а плод на много труд и качества. Така че остава да се надяваме на още едно такова представяне.

– Какво влияние може да окаже това, че този път турнирът е на олимпийската сцена?

– Цвети е достатъчно опитен и рутиниран състезател и не би трябвало напрежението да окаже влияние на представянето й. Всички турнири през сезона са важни, така че това може да й донесе единствено допълнителна мотивация.

– Защо за поредна година се получава един спад при Цвети точно преди сезона на трева?

– Очаквано е да има спад. Това е нещо нормално за този спорт и се получава при всички състезатели. В съвременния тенис има доста сгъстен цикъл. Всеки спортист трябва да играе минимум на два турнира месечно. Това няма как да не оказва влияние. Така че при нея всичко е нормално и не мисля, че е някаква тактика точно преди сезона на трева.

– Удачно ли е според вас, с оглед представянето им на Хопман Къп, Григор и Цвети да пробват участие на смесени двойки в Лондон?

– Разбира се, че е удачно. Стига Гришо да спечели право на участие. Те доказаха, че се разбират добре. На три пъти победиха своте съперници в Австралиясобено впечатление прави успехът над американската двойка, като се има предвид бюджетът, с който разполага те и този на българските състезатели. Просто тук е важен несломимият български дух.

– Как ще коментирате мнението на специалистите, че тя има нужда от нов треньор?

– Не искам да коментирам тези неща. Не е моя работа да давам оценка и мнение. Знам само, че има някаква симбиоза между Цвети и баща й и ако тя смени треньора, според мен, ще има негативни последици. Имаме толкова много примери с тенисисти, които сменят треньорите си на всеки три месеца и пак резултатите им не се променят. Имаме и един Надал, който работи с чичо си и е пример за синхрон в работата.

– Помага ли държавата на тениса?

– Определено промяната е голяма последните години. Не искам да правя политически призиви, но сегашната власт помага с каквото може. Във времена на криза няма как да очакваме прекалено много, но е важно отношението, което показват управниците към спорта като цяло и конкретно към тениса.

– Има ли светъл лъч в българския тенис за таланти, които да достигнат успехите на Цвети и Гришо?

– Димитър Кузманов! Той е състезател на ТК „Локомотив” и бъдещето е пред него. При жените залагаме много на Виктория Томова. Има и други млади таланти, които с много труд и работа могат да се развият. За тях е много важна работоспособността. Съвременните деца са презадоволени в своя живот. Прекалено са инертни. В тениса спортистите трябва да са гладиатори. Това е най-нужното на този етап, много труд и хъс.