Джеймс Бонд за трети път в Истанбул

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

В турския мегаполис са снимани предстоящият наесен „007 координати: Скайфол“, „Само един свят не стига“ и „От Русия с любов“, в който се подвизава и български наемен убиец

В края на април в Турция приключиха снимките на
23-тия филм за Джеймс Бонд „007 координати: Скайфол“.

Актрисите Наоми Харис („Карибски пирати“) и Беренис Марло, които партнират на Даниел Крейг, се снимаха по този повод за спомен пред някогашния султански дворец Чираган в Истанбул, сега
луксозен хотел.

Любопитното е, че Беренис е родена в Париж, но има наполовина азиатски произход, а засега се знае, че нейната героиня, сексапилната и енигматична Северин, не е французойка.

В южната ни съседка екипът начело с режисьора Сам Мендес е снимал както в Истанбул, така и в град Адана и курорта Фетие на брега на Средиземно море. Сред другите локации на филма са също Шанхай, Шотландия и Лондон.

Това е третият път в поредицата, в който Бонд се оказва в Истанбул. Предишният бе „Само един свят не стига“ с Пиърс Броснан в главната роля.

Режисиран от Майкъл Аптед и излязъл през 1999 г., той бе и финалната поява на менелана Дезмънд Левелин, който играе „домакина“ на MI6 Кю, който осигурява високотехнологични джаджи и автомобили за 007  в общо 17 филма.

Пиърс Броснан и Дезмънд Левелин в „Само един свят не стига“ (1999)

Най-интересен за нас обаче е вторият филм от поредицата, „От Русия с любов“ (1963 г.), където в сюжета са намесени и българи – разбираем ход в разгара на Студената война.

Още при пристигането си в Истанбул колата на британския агент е следена от „българин, работещ за руснаците“.

Впоследствие на инструктаж в съветското консулство се явява българският килър Криленку (?!), който „убива за удоволствие“ и по-късно напада цигански катун, където Бонд (Шон Конъри) се наслаждава на мургави дами, танцуващи кючек.

В крайна сметка „лошият българин“, който впрочем се играе от унгарски каскадьор, е ликвидиран…

Пистолет „Валтер“ от оръжейния арсенал на „От Русия с любов“ (1963)