Бански 2012: Шарении и камънаци, прашките – аут

8
Добави коментар
piliondel
piliondel

Бавно, но славно лятото наближава и това вече започва да се усеща. Пловдивчани, очаквайки жегата, захвърлиха зимните шуби, ботуши и дънки и скъсиха одеждите. Всички са нагласили вече така чаканите летни почивки и са направили план за следващите месеци. Дали на море, на планина или в града, ще е нужно здраво разхлаждане. Какви атрибути са нужни на човек за лятната почивка? Бански, шапка, джапанки и кърпа. За някои дами банските са една проста необходимост, за други – важен моден аксесоар, който трябва да бъде внимателно подбран и съчетан с останалите аксесоари. Магазините за бельо и бански в града вече са заредили нови колекции и чакат с широко отворени врати тълпите от хора, жадни за море. И наистина. Лятна стока има вече навсякъде из целия град.

Какво можем да намерим в малките, големите, кварталните и марковите магазини? Почти едно и също, но на различни цени. Продавачките са единодушни: лято 2012 стартира с бански в искрящи и свежи цветове. Както се вижда по пловдивските витрини тазгодишната шарена вълна на дрехи, обувки и чанти ни заля. Банските костюми не остават по-назад в това отношение. Цветовете и странното им съчетание завладя пловдивските купувачи. Цените варират в двете крайности. Най-евтини плажни облекла могат да бъдат намерени в китайските магазини. Там шарени половинки с подплънки струват около 16 лева. Меката чашка върви около 12-14 лева. В малките квартални продавници най-евтините половинки са 11,90 лева, най-скъпи са банските с твърда чашка, внос от Полша, на цена 44,90 лева. Цели бански в различни шарки са от 20 до 40 лева.

Вече започнаха да си купуват бански, коментира пловдивска магазинерка. Най-много се продават половинките, както всяка година. Почти нищо по-ново няма от предишните лета. Банските с подплънки са най-вървежни. Какво купуват най-малко ли? Определено прашките. Даже целите бански са по-търсени, добавя тя.

Бански с прашка не съм виждала от около две години, излязоха от мода. И хич да не се връщат, на такива грозотии съм се нагледала на плажа, възмущава се млада майка. В един от скъпарските магазини на Малката главна момичета с любопитство разглеждаха новите модели. Цените, които варират от 38 до 300, ни най-малко не ги спря да се огледат с красивите плажни облекла. Голям интерес предизвика модел с твърди, малки и плитки чашки, цвят искрящо прасковено розово. Долнището пък представляваше така модерното напоследък „бразилско дупе“, което е между прашка и обикновен бански. Загоряла от солариумите ученичка, която пробваше фешън чудото, въздишаше в една от съблекалните на магазина. Много е як, нали, разпитваше своите приятелки, докато въртеше дупе.

От няколко години се наблюдава огромен интерес към няколко вида бански – тип лента, тип бандо и тези с къдрички. Тази мода не подмина и Пловдив. Млади момичета пробват в несвяст подобни модели в различни цветове и шарки. Най-търсени са тези с разноцветни райета в черно, розово, синьо и бяло. Карето също е хит, както и банските на точки и различни фигурки. Разбира се, изчистените варианти винаги ще са актуални. Феновете на опростените модели с лекота ще намерят чисто черни, сини, зелени, бели, червени, розови и т.н. бански.

Очевидно една от тазгодишните безвкусици са плажните костюми с всевъзможни камънаци по тях. Бели бански с етно мотиви и прозрачни кристали струват 245 лева. Подобни модели с кафяви, розови и черни камъни вървят на същите цени из скъпите магазини. И тази година змийските, зеброви и крокодилски шарки не пощадиха и банските. На места се срещат и лъскави сребристи и златисти половинки, характерни за златната ера на поп фолка. Целите бански в най-разнообразни вариации са актуални. Техните цени обаче са по-скъпи.