Дъвка вместо паста за зъби!?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Дъвката е досадна, когато се залепва по подметките на обувките или прави речта на хората неразбираема. Но много й се радваме, когато нямаме под ръка паста и четка за зъби.

Дъвкането стимулира слюнчените жлези и може да увеличи до десет пъти произ­водството на слюнка, а в нея се съдържат минерали като калций, фосфати и флуор, които изграждат зъбния емайл. Освен това слюн­ката неутрализира киселините, способни да го разрушат. След всяко хранене, особено ако сте консумирали сладки храни, които увеличават риска от образуването на кариеси, дъвчете дъвка.

Но може ли дъвката да замени миенето на зъбите? Не, раз­бира се. Тя може само да помогне в опреде­лени ситуации, когато нямаме паста и четка. Дъвката не може да по­чисти достатъчно, но все пак е някаква грижа за зъбите. Внимавайте да не съдържа захар.

Много дъвки съдържат ксилитол, който е подсла­дител от растителен произход /брезова кора/. Той неутрали­зира киселинността в устата и създава неблагоприятна среда за размножаването на бактериите. Това води до верижни последствия – по- малко бактерии, полепени по зъбите и по-лесна за почист­ване зъбна плака. Освен това ксилитолът не е калоричен.

Дъвките не се препоръчват на деца и юноши, които носят брекети. Всички, които имат мостове или коронки, трябва да избягват енер­гичното и продължително дъвкане на дъвка. При хората, които лесно изпадат в стрес, тя може да предиз­вика болки в челюстните мускули или главоболие. За страдащите от аерофагия също не е препоръчи­телно да дъвчат дъвка.

Как да запазим зъбите си здрави?

Консумирайте храни, съдържащи фибри, като плодове и зеленчуци – те то­низират венците.
Включете рибата в седмичното си меню заради съдър­жанието й на флуор и млечните проду­кти, заради калция – тези два минерала укрепват зъбния емайл.
Изплаквайте ус­тата си след всички съдържащи киселини храни и напитки.
Посещавайте зъболекаря веднъж годишно дори да нямате никакви оп­лаквания.

сп. „Здравен журнал”

 

8 лесни средства срещу кариесите
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.