АВСТРАЛИЙСКА И НОВОЗЕЛАНДСКА КУХНЯ | Кулинарни Рецепти

1
Добави коментар
nik4ana
nik4ana

През 50-те и 60-те години и особено в последно време притокът на емигранти в Австралия значително нараства. Идвайки от различни страни, те естествено се стремят да запазят своите традиции, бит и кухня. Въпреки това обаче страната има и своите чисто австралийски специалитети. Паят с месо например за австралиеца е това, което е хот догът за нюйоркчанина. Вегемайт е тъмен екстракт от мая, напомнящ по вид и мирис на катран, който се яде намазан върху хляб. Може би малцина знаят, че известният по цял свят сладолед „Мелба“ идва от Австралия. Любим десерт на певицата Нели Мелба, той се приготвя от ванилов сладолед с пресни праскови, пюре от малини, бадемови ядки (обикновено нарязани), сметана и малко шери-бренди.
Тъй като в Австралия се отглеждат всякакви култури и се слави като страната на тропическите плодове, продуктите са винаги пресни, защото не се налага да се внасят от различни краища на света.
В Австралия се консумират значителни количества месо, риба и рибни продукти, раци, скариди и др. За национално ястие на австралийците може да се приеме бифтекът.
Новозеландската кухня е повлияна значително от китайската и от кухните на други азиатски народи.
Местен специалитет (на маорите) е т. нар. хенги, автентично ястие, представляващо месо (агнешко, свинско или риба), печено върху горещ камък – месото се увива в листа и се слага върху поръсен с вода горещ камък, покрива се с пръст и се пече на парата.
Супите са главно от морски деликатеси, които изобилстват в Нова Зеландия. Традиционна е коктейлната салата от скариди с майонеза. Специалитет са мидите „Нелсън“, пушената сьомга и змиорката.
Като силно развита овцевъдна страна Нова Зеландия е известна с традиционното агнешко печено, поднесено обикновено желирано или с джодженов сос. Тук се произвеждат и различни видове сирене.
В Нова Зеландия се отглеждат различни зеленчуци: картофи, грах, фасул, тикви, марули, зеле, моркови, праз. Любим специалитет на новозеландеца е печен жълт сладък картоф – кумара.
Най-предпочитан десерт са пресните плодове и сладоледът. Особено популярен е хоки-поки – вид лакта. Тортата „Павлова“, която новозеландците си оспорват с австралийците, е от целувки, залети с прясно разбита сметана, и е украсена с ягоди или киви.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 7.0/10 (2 votes cast)

АВСТРАЛИЙСКА И НОВОЗЕЛАНДСКА КУХНЯ, 7.0 out of 10 based on 2 ratings