10 странни и уникални сгради – тема за Светът – Idi.bg

39
Добави коментар
tao
tao

 

 

1.Кулата „#”  (Hashtag Tower – Сеул, Корея)Това е една забележителна сграда, комплекс от апартаменти, творение на датските архитекти от BIG (Bjarke Ingels Group). Сградата, приличаща на знака „#“, представлява триизмерен затворен градски комплекс от преплитащи се хоризонтални и вертикални кули. Три моста свързват двете високи кули на различни нива – подземно, на улицата и във въздуха. Мостовете обслужват нуждите на различните жители на комплекса и са проектирани така, че да позволяват извършването на различни дейности, обикновено извършвани на земята. Сградата оформя различаващ се силует в новия облик на Сеул – един знак „#“, който е различен от  обичайните, несвързани помежду си кули и е своеобразен портал към новия бизнес квартал Йонгсан (Yongsan).

2. Сградата „Слон“ (Банкок)

Ето я и сградата „слон“ в Банкок, Тайланд. Тя е дело на Сумет Юмсай и е завършена през 1997 година.

 

3.Сградата Рен (Шанхай)

Сградата Рен е по дизайн на PLOT, които после се разделят на BIG (Bjarke Ingels Group) и JDS (Juilen De Smedt). “Рен“ е замислена като хотел, спортен и конферентен център, построен за Световното търговско изложение (ЕКСПО 2010), проведено в Шанхай. Сградата представлява две кули, които се сливат в една. Първата сграда, издигаща се от водата, е „посветена“ на физическата активност и приютява центъра по спорт и водна култура. Втората кула, която се издига от земята, е свързана с духа и просветлението. В нея се намират конферентният център и залите за срещи. При „преливането“ си двете сгради се превръщат в хотел с 1000 стаи. Формата на сградата представлява китайския йероглиф, който означава „хора“ и е една от забележителностите в пейзажа на Шанхай.

 

4.Сградата Свастика (Калифорния, САЩ)

Това е сграда, принадлежаща на американския флот и се намира в Коронадо, Калифорния. Сградата не е била проектирана нарочно така, че да пресъздава нацисткия символ, но заради общественото недоволство Флотът ще похарчи 600 000 долара, за да промени формата й.

5.Националният Музей Зайед (Обединени Арабски Емирства)

Тази сграда, оформена като крила, помещава Националния Музей Зайед и е дело на „Фостър и Партньори“. Намира се на остров Саадият, Абу Даби и ще бъде първият музей на острова, показващ експозиции на тема историята, културата, социалната и икономическа трансформация на Емирствата. Сградата представлява пет кули във формата на крила, издигащи се от могила, изградена от човешка ръка, в която се помещават галерии. Кулите ще служат и като термални комини, които да предизвикват разхлаждащи въздушни течения в музея, без да има нужда от електричество. Чист въздух ще се „улавя“ и прокарва през подземни тръби, охлаждащи земята, след което ще освежава въздуха в музея.

 

6.Танцуващата къща (Чехия)

Танцуващата къща, позната още като Танцуващата сграда, е архитектурен шедьовър, украсяващ централната част на град Прага. Името на сградата идва от нейната форма. Първоначално името на Танцуващата къща било Фред и Джинджър (кръстена на Фред Астер и Джинджър Роджърс), тъй като прилича на двойка танцьори. Проектирана е през 1992 год. от хърватско-чешкия архитект Владо Милунич, а е завършена през 1996 година.

7.Сградата „КОР“ (Маями, Флорида)

Сградата е съвместен проект на архитекта Чад Опенхайм, енергийния консултант Бъро Хаполд и структурния инженер Исреал Сейнук. Двадесет и пет етажната „КОР“ струва 140 млн. долара и в нея се помещават както жилищни, така и търговски площи. В сградата са интегрирани еко технологии – вятърни турбини, фотоволтаични панели и генератор за топла вода, който се захранва със слънчева енергия. Екзоскелетът на „КОР“ е много ефективна структура, която осигурява маса за необходимата изолация, сянка за своите жители и архитектурни елементи, като тераси и арматури, които поддържат турбините. С цел да се привлекат креативни и ориентирани към дизайна бизнесмени и професионалисти, интериорът е съставен от изтънчени и удобни жилищни помещения, с цени между 400 000 и  2 милиона долара. Във всеки апартамент има рециклирани стъклени повърхности и коридори, облицовани с бамбук. В „КОР“ ще има 113 апартамента, 1858 кв.м  офис пространства и 501 кв.м търговска площ  (която ще включва кафене и магазин за мебели).

 

8.Дървеният небостъргач Tallwood (Ванкувър)

Привидно радикалната идея да се построи дървен небостъргач, в крайна сметка не се оказва чак толкова странна. Според архитект Майкъл Грийн дървото има две основни предимства – сградата ще бъде еко и ще спести пари. Tallwood  ще бъде изграден от големи панели, съставени от залепени заедно дървени „нишки“. Дърветата са възобновяем ресурс и помагат да се намали замърсяването на въздуха. Строителният материал ще се взима от специално отглеждани за целта горски масиви, което ще бъде по-щадящо за околната среда, за разлика от бетона. На всеки произведени 10 кг бетон се отделят 6-9 кг въглероден диоксид, а дървото „изсмуква“ въглеродния диоксид от атмосферата. В разрез с това, което сме свикнали да мислим, дървото е доста устойчив на огън материал.

 

9.Сградата Монета (Обединени Арабски Емирства)

Това е главният щаб на Алдар в Абу Даби, по дизайн на MZ Architects, като строежът е започнат през 2010 год. Тази сграда под формата на монета ще бъде първият небостъргач с овална форма.

 

10.Сградата Яйце (Китай)

Тази красива структура, позната като „Яйцето“, представлява Китайския Национален Център по Сценични Изкуства. Куполът, потопен във водата, е дом и на опера, концертна зала и театър. Забележително, сградата е също толкова масивна и интригуваща и в частта си под водата. В „Яйцето“ има подводни коридори, подводен гараж и дори изкуствено езеро. Сградата е построена за пет години.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3938 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност