Българите от Босилеград събраха пари за опожарената църква в Болград

4
Добави коментар
6Y6I
6Y6I

Приключи дарителската акция в Босилеград, която българите от Западните покрайнини направиха в помощ на опожарения храм „Спасо-Преображенски събор” в Болград, Украйна. Събраните средства са на стойност 550 евро.  Акцията бе обявена по време на „19 международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2012”. Сумата ще бъде предадена на 4 юни т.г. от Александър Димитров, главен организатор на Великденския фестивал.

Това съобщиха от Културно-информационен център на българското национално малцинство  в Босилеград.

ВМРО.бг припомня, че на 26 януари тази година църквата “Спасо-Преображенски събор” в Болград осъмна в пламъци. Седмица по-късно общинският съветник от ВМРО в Добрич Йордан Йорданов отправи предложение към колегите си да вземат решение за дарение на 10 000 лв. за ремонт на българския храм в Украйна.

За религиозността на бесарабските българи може да се пишат легенди – без патос и преувеличение – защото именно религиозното съзнание е онази вътрешна опора, движещата сила, спомагаща да се запази през тези дълги години уникалната патриархална българска среда – с традиции, език и култура. Това каза Валентина Генова, член на Младежката организация на ВМРО – София, в началото на март в Софийския университет по време на дискусия, посветена на трагичното събитие, сполетяло бесарабските българи – пожарът в болградската църква.

30 май 2012

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Интернет страница набира дарения за храма в Болград