Изкуствени китайски яйца

1
Добави коментар

Вторник, 29 Май 2012 18:15

 

Разбира се от китайците можем да очакваме всичко, но да правят изкуствени яйца това вече е прекалено. Всичко което ще видите в тази статия не е резултат от някой болен мозък, а разказ на китайски работник, който е работил във фирма за производство на изкуствени яйца. Той разказва каква е точно технологията и колко са изгодни едни такива яйца.

 

Технологията за производство е достигнала такова съвършенство, че на външен вид трудно ще различите истинското от ментето.

За производството на яйцата се използват следните компоненти: (Химическите термини, са превод от китайски, така че не съм напълно сигурен, че те са правилни)За направата на черупката се използва калциев карбонат (碳酸钙), за жълтък и белтък се използва – калиев алгинат (海藻酸钠), калиево-алуминиев – стипца (明矾), желатин (明胶), калциев хлорид (食用 氯化钙) и пигмент (色素).

Отначало се разтваря калциевия карбонат в топла вода, като се получава белтъчно-подобна смес. Разбърквайки я, се добавя желатин, бензоена киселина и стипца. Тази смес ще бъде заместител на белтъка. За изготвянето на жълтъка се използва смес от същите съставки, но с добавени лимонена киселина и жълт пигмент.

 

Сместа за жълтъка се налива в специална форма и се поставя в разтвор на калиев карбонат. В резултат на химичната реакция се образува лек слой – ципа. За да добие жълтъка кръгообразна форма и равномерно се обработи от разтвора, формата леко се раздрусва. Когато повърхността не жълтъка е станала достатъчно твърда се оставя в разтвор около час. След което се изважда и измива с вода и подсушава.

Полученият жълтък се поставя във формата за белтъка и се залива с сместа за белтъка и също така се поставя в разтвор на калиев карбонат. Така се създава вече почти готово яйце, което трябва да бъде покрито с черупка.

За това се използва специален конец, като яйцето се потапя няколко пъти в разтвор с парафин, гипс и калциев карбонат. След изсушаване добива формата на черупка.

 

Разликата между изкуственото и истинско яйце:1. При изкуственото яйце, черупката е малко по-блестяща и по-грапава. Но разликата е твърде малка и незначителна, за да можете от пръв поглед да разберете кое яйце е изкуствено и кое не.
2. Белтъка и жълтъка на разбитото изкуствено яйце образува еднородна смес, тъй като са направени от едни и същи съставки.

 

Един килограм истински яйца в Китай струват – 6.5 юана, което е около 1,60 лева. А за производството на същото количество изкуствени яца струва 0,55 юана – около 13 стотинки.

 

Надяваме се на българския пазар все още няма внос на китайски яйца.
 

 

 

 

Статията публикувана в сайта, е собственост на MaxeffectSport, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие от наша страна, посочване на източника и добавяне на линк към www.maxefect.com. Всяко използване, възпроизвеждане, промяна, публично публикуване в уеб; печат и др. вид на част или цялото съдържание без разрешение на MaxeffectSport и/или носителите на авторските или сродни права е забранено и се преследва по предвидения от закона ред.