От теб зависи

11
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Вие ще станете това, което очаква­те да станете. Няма да изпадате в положението на жертва само ако престанете да очаквате да ви мани­пулират. Ще бъдете щастлив, ако се смятате за такъв. За тази цел трябва да започнете да си изграждате навика да очаквате да бъдете щастливи, здрави, пълноценни, да не ви малтретират – очаквания, ос­новаващи се на истинските ви способности, не на някакъв идеал за потенциалните ви възможности.

Ако си предс­тавяте себе си като непохватни, недодялани, мълчали­ви, несръчни, стеснителни, затворени и т.н., очакванията ви са асоциални и от тях произтича асоциално по­ведение. По същия начин, ако в представите ви ваше­то място е в социалните низини, в средната класа или във висшето общество, най-вероятно ще възприемете типичния за съответната прослойка начин на живот, може би завинаги. Ако очаквате, че парите винаги ще се печелят трудно, тази нагласа често ще ви пречи да забелязвате възможностите за промяна на финансово­то ви състояние. Ще бъдете доволни да наблюдавате как другите увеличават приходите си и ще ги нарича­те късметлии. Мислете за богатство, ако това, което искате за себе си, са пари, дарявайте любов, ако я търсите. Започнете да си представяте, че сте успели, изобретателни или каквито въо­бще искате да бъдете. Не се обезсърчавайте от няколко първоначални неуспеха. Гледайте на тях просто като на придобиване на опит и продължавайте нататък.

Ако ви кажат, че сте глупави и вие повярвате, ще станете жертва на собствените си ниски очак­вания, а ако убедите в тях и другите, ще бъдете в двойно по-голяма опасност. У вас се крие гений и можете да очаквате блестя­щите ви способности да се проявят, или пък да мисли­те за себе си като за онеправдан от природата нещас­тник. Отново уда­рението пада върху това какво вие очаквате от себе си. Можете да смятате, че ще ви бъде трудно да на­учите нещо ново, и ще видите, че ще се сблъскате с трудности – точно както сте очаквали. Ако предпола­гате, че никога няма да научите чужд език, съвсем си­гурно няма да научите. Сами можете да превърнете тревожността, страха, гнева, вината, безпокойството или друго невротично поведение в неделима част от живота си. Ще ги оправдавате ето така: „Съвсем естествено е да съм потиснат“, или: „Човешко е да се ядосаш“. Но не е вярно, че е съвсем човешко. Само е невротизиращо да задръствате живота си с емоционални травми. А можете да престанете да очаквате подобни реакции от себе си. Не е задължително да имате в живота си такива слаби места, ако заживеете с мига и започнете да придобивате чертите на пълноценен човек. Това означава да имате вяра, надежда, да откривате смисъла в живота си и сам да създавате щастието. Нужно е само да поработите върху духа и мислите си.