Как да се спасим от мускулната треска?

3
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Всички знаем, че е добре да се спор­тува. Но който започва интен­зивно да тренира, може бързо да получи мускулна треска. Предлагаме ви няколко трика, които помагат.

Кафето може да облекчи мускулната треска до 50%
До този извод стигнали учени от САЩ. За това изследване те накара­ли 30 млади жени, които обичайно не се занимават със спорт, да трени­рат усилено. Както се очаквало, на другия ден всичките имали силна мускулна треска. След една седмица повторили експеримента. Този път едната половина от участничките изпили преди тренировките по 2 чаши силно черно кафе, а другата половина получила плацебо (хапче без лекарствен ефект). Резултатът бил, че тези, които пили кафе, има­ли много по-малко оплаквания, отколкото другата половина от тре­ниращите. Учените обясняват този ефект с това, че кофеинът блокира аденозина, веществото, което пре­дизвиква възпаления и е отговорно за болките в мускулите.

Разтягането се прави едва след приключване на тренировката
Много често се препоръчва упражненията за разтягане да се правят преди тренировките. Но това не е правилно и точно то предизвиква мускулната треска. Защото мус­кулите не трябва да се разпускат, а да се натягат и да се подготвят за натоварванията. Правилно е да затопляме мускулите – атлетите например минават първите метри в подскачащо темпо или тичат „на място“. Тези, които правят фитнес упражнения, е най-добре да седнат първите 10 минути от тренировката да покарат колело.

Масажите са забранени
При мускулна треска всъщност се касае за съвсем фини и малки разкъсвания на мускулни влакна. Те трябва да се оставят да зараснат на спокойствие. Ако наранените мускули бъдат и допълнително на­мачкани при масаж, това засилва болките и забавя оздравяването.

Топлината помага за възстановяването на мускулите
Причината: Тя стимулира кръ­вообращението. При това пове­че възстановителни клетки би­ват отпращани към наранените мускулни влакна и стимулират възстановителния процес. За това помагат горещите вани и душове. Може да се използват и етерични масла от кедър, мента и розмарин. А контрастните душове стимули­рат кръвообращението. Редувайте температурата на водата – гореща 1 минута, след това 10 секунди – хладка, и така няколко пъти за 2-3 минути. Завършвайте с гореща вода.

 

 

Как да се хранят активно спортуващите?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.