48 случайни факти за Африка

4
Добави коментар
axlastro
axlastro

48 случайни факти за Африка

Африка е втория по големина континент на Земята и заема приблизително 22% от земната ѝ площ.
С включването на спорната територия на Западна Сахара и на крайбрежните острови на континента, в Африка има общо 54 независими държави.
Населението на Африка е почти един милиард души. Поради бързото нарастване на населението на континента през последните 40 години, то е сравнително младо. В много африкански държави, повече от половината от населението е под 25-годишна възраст.
Основният регион на Африка често се нарича Субсахарска Африка и не включва едни от най-гoлемите ислямски държави от Северна Африка: Западна Сахара, Мароко, Алжир, Тунис, Либия и Египет. Субсахарска Африка включва 42 държави от континенталната си част и шест от островните държави.
Африка съставлява около 16% от населението на света, а една четвърт от световните езици се говорят само в Африка.
Арабският (с различните си диалекти) е най-разпространения език, говорен в Африка с около 170 милиона говорящи, главно в Северна Африка. На континента като цяло, има над 2000 признати езици.
Нигерия е най-населената страна в Африка, с население от около 125-145 милиона души. Египет е втората най-многолюдна страна с над 76 милиона души.
Най-населеният град в Африка е египетската столица Кайро с около 17 милиона жители.
Най-голямата държава в Африка е Судан с обща площ от 967,490 квадратни мили (2,5 млн. кв. км), а най-малката страна е островната държава, Сейшелски острови с обща площ от 175 квадратни мили (453 квадратни километра).
В Африка има най-малко 3000 различни етнически групи (племена).Само в Нигерия има повече от 370 племена.
Езерото Виктория е най-голямото езеро в Африка и второто по големина сладководно езеро в света, с площ от 26,830 квадратни мили (69,490 кв. км).
Река Нил, която се влива в Средиземно море в североизточния край на Африка, е най-дългата река в света с обща дължина от 4,132 мили (6,650 км). Тя се формира от сливането на две по-малки реки: Бели Нил и Сини Нил.
В Африка се намира най-голямата пустиня в света, Сахара, която по площ е по-голяма от цялата континентална част на САЩ.
Египет е най-популярната туристическа дестинация в Африка, привличайки около 10 милиона посетители годишно.
Докато Египет е известен със своите пирамиди, Република Судан в действителност има 223 пирамиди, два пъти повече отколкото в Египет. По-малки и по-стръмни, пирамидите в Судан не са толкова известни, колкото техните египетски колеги.
Четири от петте най-бързи сухоземни животни живеят в Африка: леопард, гну, лъв и газела на Томсън (Eudorcas thomsonii). Тези животни могат да се движат със скорост над 50 мили в час, а леопарда достига максимална скорост от около 70 мили в час.
Африка е дом на най-голямото земно животно в света, африканския слон.Теглото му може да достигне до 6-7 тона.
В пустините на Тунис, където е сниман „Междузвездни войни“, все още могат да се видят декорите, използвани за пресъздаването на планетата „Татуин“.Повече от 30 години след премиерата на първия филм от поредицата, декорите все още са много добре запазени, а посетителите на Тунис, дори могат да отседнат в дома на Люк Скайуокър.
Африка е най-бедния и най-слабо развит от всички континенти, въпреки природните си богатства.На бедните хора в Субсахарска Африка им се налага да преживяват с едва 0.7 долара на ден.
Повече от 17 милиона души в Субсахарска Африка са починали от СПИН, а експерти са изчислили, че най-малко 25 милиона души в Африка са ХИВ-позитивни.
Приблизително 90% от всички случаи на малария в световен мащаб се срещат в Африка, а 3000 африкански деца умират всеки ден от нейните последици.
Някога Африка е била част от огромен свръхконтинент наречен Пангея.Докато Азия и Южна Америка се отделят, Африка остава относително стабилна и не се е изместила много през времето, спрямо първоначалното си местоположение в Пангея.Според геолозите остров Мадагаскар се е отделил от Африка преди 160 милиона години.
Повечето учени смятат, че човешкия вид произхожда от централна и източна Африка.Най-древните останки от хомо сапиенс са открити в Етиопия и датират отпреди 200 хиляди години.
Чарлз Дарвин е първия учен, който преположил, че нашите предци първоначално са се появили в Африка.
Откритият през 1974 година в Хадар, Етиопия скелет „Люси“, хуманоид живял преди 3,2 милиона години, е считан за общ прародител на човешкия род.
Праисторическа Африка е била обитавана предимно от малки групи ловци-събирачи.Според учените, говедата в Африка са били опитомени именно от тях 6000 г. пр. Хр.,дълго преди появата на селското стопанство на континента.
Най-старата грамотна цивилизация в Африка е фараонската цивилизация на древен Египет.Исторически сведения описват нейния възход около 3300 г. пр. Хр. и падението и през 343 г. пр. Хр., което я прави една от най-старите и трайни цивилизации в света.
Европейците първи са започнали да проучват северното крайбрежие на Африка около 332 г. пр. Хр, когато Александър Велики дошъл в Египет, и създал град Александрия. Скоро след това, Римската империя започнала да интегрира голяма част от средиземноморското крайбрежие на Северна Африка в римската система.
Има няколко различни теории за произхода на името „Африка“. Повечето етимолози смятат, че е произлязло от „Afri“, наименованието на група хора, които живеели в Северна Африка, близо до Картаген около трети век пр. н. е., и „ca“, Римска наставка за „страна“ или „земя“.
Древните гърци и римляни първоначално използвали термина „Африка“ само за северния регион на континента. На латински, думата Африка означава „слънчев“, а думата Aphrike на гръцки означава „без студено“.
До първи век от н.е., Африка е била разделена от географи на три различни региона: Египет, Либия и Етиопия. Последният термин повече или по-малко се използва за да опише цялата Субсахарска Африка.
Африканският регион Етиопия заема видно място в някои от  древногръцките драми и поеми. Гръцкият поет Омир споманава етиопците в „Илиада“ и „Одисея“, като „непорочна раса“ и „сред най-благородните от мъжете“.
Ислямът става преобладаваща религия в Северна Африка, през седми век от н.е. и се разпространява и в Субсахарска Африка чрез търговските пътища и миграцията. Населението на Северна Африка все още е мюсюлманско и до днес.
Според историците, преди колонизацията, Африка е била съставена от повече от 10000 различни държави и автономни групи, вариращи по размер от, малки семейни групи от ловци-събирачи, до големи царства.
Робството се практикува в Африка през цялата и писана история. Африка е единствения континент, където голям процент от жителите са транспортирани на друго място с цел робски труд. Историците са изчислили, че между 15 и 19 век около 7-12 милиона роби са били прехвърлени от Африка в Америка.
Само две африкански страни никога не са били под европейска колониална власт: Либерия, независима нация населена предимно с афро-американци, и Етиопия, православна християнска нация, позната в Европа като Абисиния. Останалата част на континента е била колонизирана от европейските имперски сили през деветнадесети век в „Надпреварата за Африка“.
През 50-те години на миналия век, колонизираните африкански държави започват да се борят за своята независимост.Либия е първата африканска страна, извоювала това право.
Южна Африка е една от първите африканските нации получила своята независимост от колониалното управление след имперския период.Въпреки това, черните жителите на държавата, живели в условията на принудителна система на сегрегация, наречена апартейд (което означава „отделеност“) до 1994 г., когато в страната се провеждат първите демократични избори с всеобщо избирателно право.За президент е избран Нелсън Мандела.
Втората война в Конго, която започнала през 1998 г. и включвала осем африкански страни, е най-голямата война в африканската история.Около 5.4 милиона души са загинали в резултат на войната и последиците от нея, което я прави най-смъртоносния световен конфликт след Втората световна война.Войната официално приключва през 2006 г., но военните действия продължават и до днес.
В момента Африка е политически организирана в „Африкански съюз“, федерация, създадена през 2001 г., която се състои от всички африкански народи, с изключение на Мароко.
Ислямът е най-голямата религия в Африка, следвана от християнството. Тези две религии представляват 85% от населението на континента, докато само 15% от населението са нерелигиозни или да следват традиционни африкански религии.
Сред местното население на Африка, има най-много физически различия, отколкото на всеки друг континент в света.
В цяла Африка има по-малко хора с достъп до интернет, отколкото в цял Ню Йорк.
Средната продължителност на живота на африканския континент варира от 74 години в островната държава Мавриций, до малко под 32 години в Субсахарската Свазиленд.
Два от най-популярните спортове в Африка са футбол и крикет.Въведени през колониалните времена те процъфтяват на континента, благодарение на международния успех на африканските отбори.
Популярно модно явление в източната част на Африка е да носите Кенга, голяма памучна кърпа със съобщение, отпечатано върху нея. Кенга са носени от мъже и жени и произхождат от Занзибар и Момбаса.
„Зли очи“ е термин, който произлиза от Северна Африка и Средиземноморието и се смята, че причинява вреда, особено на болните и уязвимите. В Мароко, мъже и момчета украсяват гърба на техните наметала с ярко червени очи, против уроки.
В Тунис, изображения на риба често се използват за защита срещу зло. Новите сгради, често имат рибни кости и опашки, вградени в тях, а автомобилите имат ярко оцветени пластмасови риби, прикрепени към тях, за да осигурят защита на хората вътре.

Кой е онлайн

В момента са 0 потребители и 33 гости online.

Статии

Последни публикации в блога