Масло от гроздови семена

1
Добави коментар
trendi
trendi

0 2 юни 2012 в Здравен бюлетин от grazzia

Масло от гроздови семена (или гроздово масло) е в светло на цвят  масло, което се извлича от семената на грозде, предимно чрез метода на студено пресоване. Семената, използвани за този процес често се получават като страничен продукт от производството на вино. Производството на вино изисква само плода на гроздето и семената често са филтрирани.  Въпреки че гроздето е било традиционно използвано за медицински цели още от древни времена, неговото масло не става популярно чак до 20-ти век, когато търсенето в САЩ и Европа започва да се покачва.

Добив или Екстракция:

Едно гроздово семе съдържа много малко масло и е много трудоемък процеса по добиването му. Това е, което прави висококачественото  масло от гроздови семена сравнително скъпо в сравнение с други растителни масла. Именно поради бавния и сложен процес на добиването му,често се използват химични вещества за ускоряване на екстракцията, като по този начин се намалява цената на крайния продукт, което впоследствие създава голяма разлика в цената между органичната версия  и конвенционалната . Все пак, твърдата обвивка на семената  помага за защитата на скъпоценните масла  във вътрешността  да бъдат изложени на пестициди и други химически агенти, които са използвани за отглеждането на грозде.

Локално приложение на масло от гроздови семена

Масло от гроздови семена е много популярно и е идеално за използване в много локални приложения като слънцезащитни продукти, масажни масла и лосиони. Проведени изследвания са показали, че гроздово масло има леки противовъзпалителни ефекти върху наранена кожа, и следователно може да бъде използвано при обриви или възпалени участъци от кожата. Той е идеален за използване на отворени рани, тъй като  насърчава по-бързото изцеление. Някои масажисти предпочитат да го използват като лек и непринудено, на мястото на по-„тежки“ масла.

Благодарение на своите антимикробни и антибактериални свойства, маслото от грозде е великолепно за локално лечение на акне. Високото ниво на линолова киселина може да помогне на кожата, намалявайки възпалението и задържайки влагата, следователно помага да се лекува и изчиства на  засегнатите от акне петна. Смята се, че някои биологично активни съединения, присъстващи в гроздово масло може да инхибира съхранението на мазнини в определени клетки и следователно да намали  наддаването на тегло.

Широката употреба на маслото от гроздови семена е доказателство за дългата връзка на човека и гроздето.От хилядолетия използваме плодовете му за напитка, листата и корените за различни медицински цели, а сега в 21 век използваме дори и семената му в хранителната и козметична индустрия.

био козметикагроздегроздови семенагроздови семкинатурална козметиканатурално маслоорганично