Все още има билети за „Лебедово езеро“

3
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Тази вечер пред великотърновската публика, на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ ще излезе трупата на балет „Ермитаж“ от Санкт Петербург с „Лебедово езеро“.

Балетът е в три действия и четири сцени. Музика от Пьотр Чайковски, Либрето на Владимир Бегичев и Василий Гертсер, хореография, поставена през далечната 1895 година, на Мариус Петипа и Лев Иванов, е ревизирана от Константин Сергеев.

Историята на „Лебедово езеро“ разказва за принц Зигфрид, който се влюбва в принцеса на име Одета. Тя приема човешки облик само през нощта, защото е омагьосана от злия магьосник фон Ротбарт, а през деня се превръща в лебед. Принцът, излязъл на лов, я вижда да танцува на лунна светлина до езерото. Ротбарт се появява и Зигфрид заплашва да го убие, но Одета се намесва. Силата на магьосника може да бъде унищожена само ако някой пожертва живота си за принцесата-лебед. Заклинанието може да бъде унищожено само ако принцът се закълне във вечна вярност към нея. Ротбарт се промъква с дъщеря си Одилия в царския двор, като я преобразява като Одета. Принцът танцува с нея и обявява, че иска да я направи своя невеста…

„Лебедово езеро“ е първият балет на Чайковски. Премиерата му през 1877 г. се възприема хладно от публиката. Признанието идва по-късно, в нова постановка, играна в годината след смъртта на автора, когато публиката аплодира „Лебедово езеро“ като шедьовър. Чайковски е първият композитор, който внася драматична музика в танца.

Руската школа за класически балет „Ермитаж“ се счита за най-добрата в света. Трупата гостува със свои спектакли в осем български града: Пловдив, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас и Добрич.

Билетите са на цени от 30 до 60 лв., като за представлението в старата столица салонът е почти продаден, но ако все още не сте купили билет, все още има няколко останали свободни.

 

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg