Шоколадова торта с фондан

13
Добави коментар
vestitel
vestitel

Шоколадова торта с фондан Необходими продукти
Блат

6 яйца 1ч.ч пудра захар 2 с.л. какао 1ч.чг брашно 1 бакпулвер 1 ванилия олио за намазване на тавата/ формата/

Шоколадов крем

400г цедено кисело мляко / оставено на стайна температура/ 150г бял шоколад /може и млечен/ 1ч.ч. пудра захар 1 желатин Захарта и желатина са прибавени от мен към основната рецепта, за да сгъстя изцеденото мляко.

Маслен крем

140г краве масло/маргарин/ 300гр. или 1 1/2ч.ч до 2 ч пудра захар според вкуса 1с.л. прясно мляко

Фондан

600гр. пудра захар 60мл вода 1 п. царевично нишесте 1 желатин до 200г-300г пудра захар за до омесване

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Брашното се смесва с какаото, бакпулвера, ванилията и се пресява. Тази смес се прибавя постепенно към яйчената смес. Изсипва се в подмазаната форма и се пече в предварително затоплената фурна на 180гр. за 30 мин., след което се оставя да изстине.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Цеденото кисело мляко се добавя към шоколада, добавя се пудрата захар и разтвореният желатин. Оставя се да се стегне крема.
Маслото се разбива с миксер и към него се прибавя постепенно захарта и млякото до хубаво смесване на сместа.
Блатът се разрязва на две и се слага шоколадовият крем между тях. Отгоре и отстрани се намазва с масленият крем. Оставя се да се стегне на стайна температура, като се започва да се прави фондана.
Желатинът се разтваря във водата около 4-5м. Слага се на водна баня да се разтопи.
Пудрата захар се смесва с царевичното нишесте и се пресява 1-2 пъти. Слага се в купа и в средата се прави кладенче. Изсипва се желатина и се разбърква с дървена лъжица, докато се усвои пудрата захар. Оставя се за около 20м. да стегне. С останалата пудра започва да се меси на ръка да стане на топка.
Когато се меси е мек, ако се остави за малко той се втвърдява, но при ново размесване отново става мек като пластелин. Ако е много сух се добавят няколко капки вода, ако е много мек се добавя пудра захар.
Фонданът се разточва върху поръсен с пудра захар плот/месал/. Разстила се върху тортата отгоре и отстрани, притиска се с шпатула за да не остане въздух между тортата и фондана. Частите, които излизат извън тортата се изрязват с остър нож разделят се натопки и се оцветяват с различни бои, като във всяка топка се слага по-малко боя / суха, течна/ и се омесват до получаване на еднакъв цвят. Според желанието и въображението се правят фигурки и докато са още меки се украсява тортата. Остатъкът може да се съхрани за дълго време в прозрачно фолио в хладилника.

Приятен апетит!

С белият шоколад отвътре, ефектът ще е по-голям.

тази рецепта сподели с нас Жени в нашия форум. Благодарим!

Създадена на 08.06.2012 г.