Газов пистолет ZORAKI 914

1
Добави коментар

ZORAKI 914 е един от най-масово купуваните у нас газови пистолети. Той стреля с патрони калибър 9 мм., които са може би най-популярния калибър газови и халосни патрони у нас. При него не само че цената е доста примамлива (между 70 и 100 лева), но и здравината и функционалността са на ниво. По принцип повечето газовите пистолети са реплика на някой известен модел боен пистолет, но това в никакъв случай не важи за ZORAKI 914. Повечето хора прибягват до покупката на газов пистолет с цел самоотбрана, но не това е основната цел поради която аз си го купих. Основно аз го използвам за защита от освирепели бездомни кучета (абе, ако трябва да сме честни, най-свирепите кучета с които някога съм си имал работа изобщо не са били бездомни, напротив, дори на мястото са присъствали и стопаните им.), защото докато карам колело не рядко ми се случва да имам близки срещи с тях. В такива ситуации употребата на боен пистолет е немислима, а и той е доста по-тежък и неудобен за носене (освен това с него трябва много да се внимава за рикошети а с газовия пистолет можеш да прогониш кучетата почти при всяка обстановка и при всяко местоположение.

Основното нещо което трябва да помните е че има няколко вида муниции за газовите пистолети:

– Зелена капачка – халосен патрон (звучи като баоен патрон но няма проектил, основно се ползват за стрелба за кеф или за изстрелване на сигнални ракети).

– Жълта капачка – задушлив газ CS. Добре действа срещу хора (кара ги да кашлят и силно дразни дихателните им пътища), ефекта от такива патрони настъпва малко по-бавно,но за сметка на това е много траен. Не действа на животни.

– Синя капачка – сълзотворен газ CN. Също така добре действа на хора, но не и на животни.

– Кафява (може и червена) капачка – PV – Това е техническа „лютива чушка”. Тя е просто перфектна за защита от кучета и други подобни бозайници. Трябва да се има на предвид че колкото и такива патрони да изстреляте срещу даден противник, ефекта ще е същия както и ако изстреляте само един (демек няма го ефекта на натрупване на активно вещество). Дори и другите газови патрони да не действат на пияни и дрогирани, то PV до известна степен действат и върху тях.

Едно от основните неща които трябва да помните е че винаги трябва да слагате първия си патрон в пълнителя – халосен, в повечето случаидори един предупредителен изстрел ще изгони пумиярите и ще ви спести излишни пари (все пак халосните патрони струват между 20 и 60 стотинки а газовите са по 1,50 – 2,00 лева). Най-добре е да подредите патроните в пълнителя си по следния начин: Халосен патрон, PV, CN, CS, PV, CN, CS …

Също така можете и да си купите муфа за изстрелване на 18 милиметрови гумени топчета. Топчетата се изстрелват с помоща на халосни патрони и енергията на изстрела зависи основно от количеството на изгорели газове които отделя дадената муниция (абе, в повечето случаи от пет метра дупчи десет литрова бутилка с минерална вода (пълна разбира се) и заминава). Лошото е че при тези муниции не може да става и дума за каквато и да било точност. Все пак в случая нямаме дулен пробег (и точно това отличава ГСО от КНО), в противен случай щяхме да имаме боен пистолет. Самата 18 милиметрова муфа струва около 6 лева, а топчетата струват около 35 стотинки бройката (по-скъпи са от самите халосни патрони). Точетата можете да използвате многократно, освен ако не стреляте по твърди предмети (недейте и пробва от късо разстояние – по принцип не отскачат назад, но не се знае, знае ли се…).

Най-голям кеф обаче е по Нова година, взимате си една кутия ракети с всякакви видове ефекти и огън по небето (разбира се, ще ви са нужни същият брой халосни патрони за да ги изстреляте). И помнете, винаги третирайте пистолета като зареден, не се подлъгвайте от това че е газов.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp