Прогимназиални неволи

30
Добави коментар

Реших да прегледам публикациите в TBL и попаднах на пост на Ламот, който беше част 2. Та тръгнах да потърся из архива му част 1, обаче се натъкнах на тази публикация и забравих къде съм тръгнала.

Ха сега, познайте какво липсва на тая картинка:

Понеже нямам време да ви чакам да гадаете, ще разкрия тайната: липсвам аз, как си скубя косите, докато чета тая страница, а флуидът, който изпускам, е по-отровен от всеки друг, открит от науката до момента. 

Да ви се не видят и авторите, и издателствата, и преводачите, и всичките чудеса!

Учените се опитвали да създадат газ! Газовите не се създават бе, маскари! Газовете се получават, изолират се. Създава се устройство, материал.

 Дума „платинИЕВ“ в българския не съществува, въпреки че видимо често се ползва като плод на не- или псевдо-грамотност. Можеше да има нещо платинИЕВО, ако съществуваше елемент платинИЙ, но тъй като засега е открита единствено платинАта, алтернативите са платинЕНи или платинОВи! Не като да няма избор!

А пък това „малки безопасни количества атоми на флуора се добавят в химикалите, наречени флуориди, в пастата за зъби“ може да те накара единствено да гадаеш кой е избягал от всички часове по химия в училище, за да докара тоя безумен изказ – авторът, преводачът или всички по веригата, виновни книгата да стигне до книжарницата.

Много да ме извинявате, ама това, че е насочена към деца и респективно, 90% от възрастните, които биха я зачели, също ако не физически, поне духом не са присъствали в часовете по химия, не е основание за подобни издания!

Ламоте, извинявай, че ти свих картинката! Е, поне успях да се удържа да не я надраскам с червен флумастер …