„Утрински весник”: Управляващите изравниха Гоце Делчев и Тодор Александров

6
Добави коментар
6Y6I
6Y6I

„Противоречивият Тодор Александров най-накрая, с политическо решение, се изравни с иконата Гоце Делчев. Имената на тези две личности от македонската история ще бъдат сложени на улици и мостове в македонската столица Скопие”, съобщава македонското издание „Утрински весник”. Тук може да прочетете новината и да коментирате.

Проектът за промяна на улиците в Скопие е бил приет от управляващите без консултации с обществеността или с експерти. Македонският историк Тодор Чепреганов е заявил, че не трябва да има различни мнения за Александров.

„Той се е чувствал като българин и е работел за българските интереси. Работел е за обединяване с българите. Това не е само мнение, а съществуват документи за това”, изразил становището си  Чепреганов. По думите му тези, които са решили да кръщават улица и мост на негово име в Скопие, трябвало да дадат обяснение.

„Знак за равенство между Гоце Делчев и Тодор Александров е престъпление от най-висок ранг, патологично самонараняване на националната идентичност „, коментира решението София Куновска от СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония). Тя е на мнение, че никой няма съмнения, че Александров е противоречива личност, пряко участвал в екзекуцията на част от „най-прогресивната македонска интелигенция” по онова време.

12 юни 2012