Има ли успешно лечение на подагра?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Подаграта лесно се диагностицира от лекар. Прави се изследване на кръвта за пикочна киселина, рентгенова снимка или ехография. Лечението е медикаментозно и се назначава от ревматолог. Но освен приемането на лекарства е нужно да се започне и правилна диета. Тя оказва голямо влияние върху подобряване на здра­вословното състояние. Лекарят трябва да ви със­тави списък с разрешени и забранени храни. Към забранените храни в дие­тата спадат всички живо­тински мазнини, тлъсти меса и риба, сланина, мас, воденички, далак, бъбреци, черен дроб, хайвер. От зеленчуците не трябва да се консумират боб, грах, зеле, гъби, патладжан, домати, коприва, лапад. Сините сливи и малините също са противопоказани. Забранени са консервите, които съдържат висо­ки количества мазнини и сол. Не трябва да се ядат храни, съдържащи мед и захар. Алкохолът, захарните и газирани напитки трябва да се изключат напълно от ме­нюто. Преяждането да бъде преустановено. Към разрешените продукти в диетата, но в малки ко­личества, спадат всички тестени продукти – хляб, баници, сладкиши, бискви­ти, макарони и т.н. Може да се ядат яйца, но не прекалено често. С тях не трябва да се злоупотре­бява. Позволените храни, които може да се употре­бяват ежедневно, са млеч­ни продукти, с нормално количество мазнини, не мазна варена или печена риба, с малко количество допълнително прибавени мазнини, салати, овкусени със зехтин, картофи, ориз и др. Изключително полезни са цитрусовите плодове. Те помагат да се изхвърлят токсините от организма. Диетата препоръчва петдневно хранене, с нормални по размер порции. Приемът на течности трябва да е висок. Желателно е те да са под формата на вода и по-рядко сокове. Не е добре да се използват диуретици, защото те не помагат на организма да се освободи от пикочната киселина.

 

АПРОПО!

Тази диета е необходима, за да се премахнат пурините в организма и нивото на пикочната киселина в кръвта да се понижи. След показани подо­брени резултати, храненето може да стане по-либерално, но в никакъв случай няма да е като на другите хора. Ако се преустанови спазването на този режим, подаграта ще стане по-тежка и със сериозни последствия. При съмнения и наличие на симптоми за подагра, посетете личния си лекар своевременно. При потвърждаване на тази диагноза е необходимо веднага да започне да се спазва диета и прием на подходящи медикаменти.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”