Знаем ли да дишаме правилно

34
Добави коментар

Чести грешки при дишането

Преди да започнете някакво физическо натоварване е добре да обърнете внимание на дишането си. Проблемът е,  че много хора дишат повърхностно – поне такава е статистиката. Факт е, че голяма част от населението е концентрирано в големите градове. Там въздухът е замърсен и се налага хората да дишат учестено или т.нар. повърхностно дишане. Това е инстинктивно и несъзнателно действие на тялото ни, но в резултат на това кръвта не получава достатъчно кислород и ние се изморяваме по-бързо.

 

Особенно това си личи ако тренираме. Ефектът от натоварването не е 100%, защото не успяваме да изгорим мазнините и да изхвърлим токсините от организма ни. Именно за това трябва да се диша дълбоко. Когато дишаме учестено, ние се задъхваме, умората настъпва и често след извесно време се появяват болки под ребрата. Там се намира далакът, който реагира на това, пулса се засилва, както и кръвното налягане  и ако не спрем  моментално, рискуваме да изгубим съзнание.

На спортен език казано получаваме така наречената криза. Ако сте активен спортист и получите криза – това означава, че не сте подготвени добре за състезанието и натоварването ви идва в повече. И всичко това от едно нищо и никакво дишане. За пълно изгаряне на мазнините е нужно равномерно натоварване поне 30 минути, а за спадане на килограми минимум 45-50 мин. Има специални упражнения за дишане за тези, които искат по-подробно да научат за това.

Нужно е обаче посещение на уроци по тай-чи или спорт като плуването например.  За хората, които искат да бягат и да дишат правилно може да се даде един ценен съвет. Добре е да се вдишва през носът и да се издишва през устата. Но когато забързате бягането в един момент няма как да вдишате всичкият въздух през носа, и се налага да се комбинира през устата. В никакъв случай това не е грешка. При йогата например се тренира дишане с диафрагмата (с долната част на корема). По този начин тренирате ритмично с  постоянно дишане.

Ако тренирате фитнес, бягане или каране на велосипед, се научете да дишате равномерно или с други думи казано бройте си наум 1-2, 1-2 и т.н. и обърнете внимание да не задържате въздуха в дробовете си , а леко да ги разтягате.

Ако задържите въздуха, рязко натоварвате сърцето, за сметка на пулса, който пада. Това се тренира най-вече от биатлонистите, които трябва рязко да смъкнат пулса си преди стрелба.

Запомнете: Всяко задъхване е  резултат на недостиг на кислород поради претоварване на организма с физически упражнения. Просто постепенно намалете темпото  и завършете тренировката. Вдигайте ръцете нагоре и вдишвайте, като разтваряте гърдите си максимално и после бавно издишайте със спускане на ръцете. И последно, ако сте прекарали продължително заболяване или сте пътували на самолет дълго време е нормално да се задъхате при по-леки натоварвания.

Постепенно увеличавайте натоварванията докато достигнете физическата аклиматизация за вас. Внимателно подбирайте какъв спорт би ви се отразил добре на тялото и задължително загрейте добре.