Да преминем без проблеми сезона на сенната хрема

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Сенната хрема е една от най-често срещаните болести на цивилизацията. Броят на засегнатите непрекъснато се покачва. Като започнат през пролетта, досадните признаци могат да се задържат чак до края на есента. Но не се отчайвайте – има много начини по естествен път да облекчим оплакванията или трайно да се отървем от тях.

1. Естествена хипосенсибилизация.Мед от региона, в който жи­веем, помага на организма да свикне с полените. Хапвайте дневно по една лъжица, най- добре целогодишно, но най- вече по време на сезона на полените.

2. Индийската билка адхатода васикасе използва при аюрведа от хилядолетия при проблеми на дихателните пътища. Хомеопатичен извлек от тази билка действа много добре при остра форма на сенна хрема. Има и глобули от нея, които дълготрайно регулират имунната система.

3. Незабавно лечение. Който страда от сенна хрема, трябва да я лекува веднага. С времето страданието само се засилва. По- добре да лекуваме алергията от едно вещество вместо от много.

4. Цинкът предпазва по два начина. Този минерал (съдържащ се в пълнозърнестите продукти, черен дроб, сирене) предотвратява задържането на алер­гените върху лигавицата и спира отделянето на хистамин, което е причината за кихането. Взимайте два пъти дневно по 15 мг цинк под формата на таблетки.

5. Не забравяйте да се мажете. Палените проникват и през кожата. Има лосиони, предотвратяващи това до 60%.

6. След разходка обикновено но­сът ви сърби ужасно. Изплакнете го с душ за нос, съдържащ морска сол. Това ов­лажнява лигавицата и я прави по-устойчива.

7. Преди лягане си измийте косата. Полените залепват по нея и причиняват проблеми през нощта. По същата причина не оставяйте дрехите в спалнята и сушете прането навън.

8. Дюлите облекчават възпаленията на лига­вицата, правят я устойчива на алергени. Има ги като спрей за нос.

9. Време за проветряване. В града трябва да проветрявате сутрин между 6 и 8 часа – тогава концентрацията на полени е най-ниска. На село – от 19 до 24 часа. В града прозорците трябва да се затварят от 18 до 24 часа, на село или на курорт- от 4 до 6 часа.

10. Можете да се отървете от алергиите. Класическият ме­тод е специфичната имунна терапия, при която пациентът в продължение на три години се инжектира с алергени (например полени, акари в домашния прах, животинска козина) във все повече покачваща се дозировка. Така организмът свиква с тях. Има и успешни алтернативни ме­тоди. Хомеопатия, акупунктура и промивки на червата възстановяват естествената им флора.

11. Солите на д-р Шуслер об­лекчават симптомите. Номер 3 подсилва имунната система, номер 8 освобождава дихателните пътища. Първите три часа се смучат едно след друго на половин час, после 5-6 пъти дневно по 2 до 3 таблетки.

12. Стресът засилва алергиите при всеки трети пациент. Когато полените, които ви тормозят, са в изобилие, непременно помислете за спорт и медитация.

13. Опитайте се да избягате. Ако страдате от сенна хрема само някол­ко седмици годишно, вземете си отпуска точно в този период. На брега на морето и ли в планината въздухът почти не съдържа полени.

14. Киселото мляко помага. Едно американско изследване показва, че алергичните се чувстват много по-добре, ако ядат всеки ден по 500 г кисело мляко. Бактериите в него повишават продукцията на гама интерферона, потискащ отделянето на хистамин.

15. Чай от коприва спира от­делянето на хистамин. Можете да пиете по 1 л дневно, ще имате по-малко проблеми със сенната хрема.

16. Сухата кашлица може да е признак на започваща астма. Идете на лекар!

17. Алергичните към тре­ви и цъфнали дървета имат късмет – само за тях има имунизация с таблетки, премахващи оп­лакванията. Взимат се три години. Според изследванията този метод е изключително успешен.

18. При зачервени очи сложете успокояващи капки или влажни торбички с черен чай върху клепачите.

19. При дъжд в първите 30 минути концентрацията на полени е висока, но след това те се отмиват към земята и въздухът се прочиства. Тогава излезте на разходка.

20. Ако сте склонни към повече киселинност, направете нещо. Дисбалансьт в съотношението киселини – основи в организма може да засили алергиите. Ще помогнат бани с основи – те ще регулират свръхактивната имунна система.

21. Слагайте повече лук в салатата!  Изследователи са открили, че кверцетинът в лука блокира клетките, осво­бождаващи хистамините.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Как да си помогнем сами при сенна хрема

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.