Интересни трикове, на които може да научите кучето си :)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

Не съм експерт, но ще споделя опитът си. Знам, че кучетата лаят по няколко основни причини: 1. Предупреждение – много кучета имат защитнически инстинкти и започват да лаят щом някой навлезе в „тяхна“ територия. 2.Търсене на внимание – чрез лаене, кучето често иска да ни каже „Аз съм тук! Виж ме! Играй с мен!“ 3.Скука – отегчените кучета лаят, за да освободят енергия. 4.Страх от изоставяне – това е един много сериозен проблем. 5.Отговаряне на други кучета – сигурно сте чували, как когато едно куче започва да лае и до 2-3 минути към него се присъединяват и други и положението става ужасно.

Първо установете защо кучето ви лае. След това изпълнете следните стъпки.

1. Ако кучето ви лае предупредително, това не е лошо, тъй като по този начин то пази вас и домът ви. Ако, обаче вие не искате, то да лае по всичко и всички, му покажете, че можете и сами да се пазите. Покажете му, как просто излизате от портата и се разминавате и заговаряте хората отвън. Може да им го покажете, може да ги пуснете в двора (ако са ви приятели или съседи). Друг начин е да излезете с него навън, да го завържете за оградата си и да видите дали ще лае. Ако започне да ръмжи или лае по някои, скарайте му се! Запознайте го с човека, който минава. След няколко повторения кучето ще разбере, че тези хора не ви застрашават. Можете да влезете в двора на къщата, а то да остане отвън. Така ще разбере, че вие нямате нужда от помощ.

2. Ако кучето ви търси внимание, то или ще ви носи предмети и играчки, или ще гризе и унищожава домът ви, или ще лае. От този навик не е трудно да го отучите. Нужно е само постоянство! Когато кучето започне да прави някои от дадените неща, не му обръщайте внимание. Търпете 10-20 минутки и то ще се откаже. Ако започне да лае срещу вас, без да спира, твърдо кажете „шшшшштт..“ и отново се правете, че то не съществува.

3. Измислете му занимание. Намерете му „работа“, нека не седи само без никои да му обръща внимание. Направете разходката му по-дълга и изморителна.

4. Ако кучето ви лае от страх, че ще го изоставите, показвайте му повече любовта и присъствието си, когато сте вкъщи. Не го оставяйте само на двора, докато вие си седите вътре. Така то ще се чувства излишно и отхвърлено. Много е важно, когато излизате от вас да НЕ се сбогувате с него. Просто му дайте купичка с храна и излезте така, че то да ви забележи.

5. По този проблем аз не мога да изкажа мнение и съвет, тъй като не съм се срещала с него. Предполагам, че трябва да му се скарате. Мисля, че метода „фъс – фъсс“ ще помогне(това е когато го пръскате с вода).

Надявам се да съм била от полза. Поздрави, Маги