Подредиха изложба с непоказвани рисунки на Георги Божилов – Слона, в Стария Пловдив

2
Добави коментар

Изложба с рисунки на големия български художник Георги Божилов бе открита днес, в деня на неговото рождение – 13 юни, в Пловдив. Ако беше жив, днес Слона, както го наричаха всички приятели и почитатели на неговото изкуство, щеше да навърши 77 години.

Картините са подредени в Стария град, в къщата, където се помещава постоянната експозиция с картини на Георги Божилов. Организаторите – едноименната галерия и фондация „Бъдеще за България“, са подбрали 26 негови рисунки с туш, непоказвани досега.

Заедно с Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Бояджана Слона е един от художниците от така наречената Пловдивска школа от 60-те години на миналия век.

Изключително ерудиран, с усет към модерното, с невероятен талант и нюх към истински стойностното в изкуството, Слона бе емблематична фигура за Града под тепетата, неизменна част от онази артистична бохема, която само преди няколко десетилетия създаваше неподправения културен дух на Пловдив.

За да си спомнят за онези времена и да почетат добрия си приятел, на откриването на изложбата дойдоха някои от най-близките му приятели, както и много граждани, почитатели на неговото изкуство.

Нелепа автомобилна катастрофа отне живота му на 30 май 2001 г. на път за Царево, където е трябвало да присъства на откриване на своя изложба. Една стара мъдрост обаче гласи, че човек не умира истински, докато има кой да го помни. Освен хубави спомени в паметта на близки и приятели, Георги Божилов остави след себе си уникалните си картини, заредени с истински, живи емоции, с неподправеност и естествена красота. А те са вечни.