Десетокласник изнесе урок по история на МВР

3
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Урок по национална сигурност на България изнесе ученикът от Хуманитарна гимназия в старата столица Светослав Мишев. Десетокласникът разкри любопитни факти от историята на МВР пред главен инспектор Иван Каназирски от търновската полиция и университетски преподаватели.

Откритият урок се проведев търновската гимназия и беше посветен на 133-годишнината на Министерството на вътрешните работи. Освен малко известни факти ученикът и негов приятел студент направиха мултимедийна презентация на периода 10 септември 1944 – 10 ноември 1989 г. в българската полиция. Н урока бяха поканени дори премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов, които обаче не можаха да присъстват.

Пред ученици, учители и университетски преподаватели оживяха портретите на първите министри на вътрешните работи, отличителните знаци, униформите и оръжието на органите на реда. Интерес представляваше информацията за Спас Бичев, по-известен сред колегите си като Пане Бичев или българският Шерлок Холмс. Той е полицаят, разкрил атентаторите на църквата „Св. Неделя”.

Любопитен беше също фактът, че още в началото на миналия век България става член на Интерпол, след което, по времето на комунизма, е изключена от международната структура до 1989 година. Акцентирано бе  на оперативно-изследователската дейност на Института по криминалистика и криминология.

Гл. инспектор Каназирски също говори пред събралата се аудитория, като разкри новата стратегия на Вътрешното министерство от 2002 година насам. Той използва случая да покани младите хора ученика Светослав Мишев и студента Драгомир Георгиев  да повторят своя урок пред търновските полицаи в Деня на професионалния празник на МВР – 5 юли.

Във връзка със започналата лятна полицейска детска академия пък ще се уточни организиране на турнир по стрелба за гимназистите от търновската Хуманитарна гимназия.

 

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

Източник: Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – В. Търново