Китай може да изпревари САЩ във въвеждането на електрически превозни средства

22
Добави коментар
_Valbis_
_Valbis_

February 24, 2011

Има нови доказателства, според които се предполага, че Китай има преднина пред САЩ в надпреварата за разработване на нисковъглеродни транспортни технологии. В доклад на консултантската фирма Accenture се показва, че Китай може да изпревари САЩ в производството на електрически превозни средства и създаване на подходяща интфраструктура, която да улесни масовото им използване.

Държавната подкрепа на електрическите превозни средства, заедно с наличието на голям ресурс от литий и разширените възможности за производство на батерии съставляват  конкурентните предимства на Китай пред САЩ в този сектор.

„Китай може да изпревари западния свят и да създаде транспортна електрическа инфраструктура, каквато западните играчи се надяват да създадат“, споделя William Nowicke.

Nowicke подчертава, че политиката на китайците за намаляване на въглерода може да им помогне да изпреварят страните от запада, като създадат инфраструктура за електрически коли, вместо да разчитат на пазарни фактори за развитието на индустрията. Страната вече е предприела стъпки за стимулиране на развитието на електрическите превозни средства, чрез регламенти за стандартизиране на инфраструктурата за презареждане. Пазарната политика на САЩ вероятно ще доведе до по-плавно развитие на модерните технологии за превозните средства, отколкото ще е при политиката, водена в Китай.

САЩ имат конкурентно предимство в селското стопанство и доста добра позиция да поведат революция в световната биотехнология, което би могло да доведе до напредък при биогоривата и в частност за транспорта. Правителството на САЩ наскоро се е ангажирало да осигури финансиране от 30 милиона долара за проекти за интеграция на биогоривните технологии.

Появата на нови технологии за гориво и по-голямата му икономия ще доведе до по-голяма енергийна независимост както в САЩ, така и в Китай. В САЩ търсенето на бензин може да бъде намалено с 22 млрд. галона годишно до 2030 г.

Още по темата: newenergyworld

Био на автора: Дамян Димитров:Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове.
Връзка с автора: [email protected]
Теми: биогорива, електрически автомобили, Транспорт

Автор: Дамян Димитров