Експеримент с мозъчни вълни

3
Добави коментар

Любомир Розенщайн

Едно Фейсбук запознанство тази седмица случайно ме върна към нещо добре забравено старо – използване на изкуствено генерирани шумове за промяна на състоянието на съзнанието. В последните десет години само повърхностно следях развитието в тази област (и преди всичко онова, което Ричард правеше в нея), защото за мен използването на думи, глас, музика, дишане и позиции на тялото (хатха йога) и директни указания към съзнанието (нидра йога) дава една изключително широка и действена гама от средства за постигане на променени състояния на съзнанието и може да те отведе в желаното състояние по много сигурен път.

В днешното напрегнато време обаче все по-малко хора намират сили за дисциплината да поемат по „царския път“ и да овладеят контрола върху състоянията на съзнанието си чрез упражняване и постоянство. И едновременно с това, все повече хора се усещат под натиска на кризата, на стреса, на тревогите, на напрежението и търсят средства за облегчение – по възможност бързи, такива, ефектът от които се усеща веднага.

Злоупотребата с алкохол и наркотични вещества, с лекарствени препарати, с храна,със секс и дори с възможностите на социалните мрежи, е израз на търсенето на изход от вътрешната криза, предизвикана от дълбоко нарушения баланс на мъжката и женската енергия в нашия свят (повече за това можете да прочетете в Свара йога: вселената в ритъма на собственото дишане, както и в другите ми статии в списание „Йога за всички“). И ако тези пътища за момент като че ли изглежда, че носят някакво облегчение, те всъщност само задълбочават още и още вътрешния дисбаланс и го превръщат от остър в хроничен и злокачествен.

Ние можем да се справим с всичко, което светът отвън ни предлага, ако не губим вътрешното си равновесие, ако успеем да продължаваме да бъдем в продуктивни състояния на съзнанието, каквото и да се случва отвън. Това не означава да бягаш от реалността, а да не се оставиш моментната реалност да те завлачи в задънена улица. Това означава да можеш да намираш радост, спокойствие и възможност за развитие, любопитство и очакване дори в многото малки стъпки, които правят дните ни и да знаеш, че животът е процес, за който ти носиш отговорност.

Но много хора днес – в плен на тревогите,стреса, делника, губят перспективата и остават задълго зациклени в будното състояние на съзнанието, унищожават в себе си вродения естествен ритъм на редуване на състоянията на съзнанието – естествения механизъм за поддържане на вътрешното равновесие – и се озовават на територията на болестите, на невъзможността сами да възстановят хармонията в себе си. Тогава слънцето престава да грее, цветята се превръщат в безлични бурени, а животът – в улица без изход.

Радиото за личностно развитие ChangeWire вече седма година създава програми за възвръщане на вътрешния баланс на енергиите; програми, които имат вече хиляди и хиляди слушатели. Реших да включа през следващите месеци в нови програми на радиото изкуствено генерирани шумове за промяна на състоянието на съзнанието – с мисълта, че това може да даде по-бързи резултати за повече слушатели: повече възможности да се отпуснат, да могат да намерят пристан от състоянието на тревога,напрежение,болка в състояния на вътрешно спокойствие, творчество, вдъхновение, релаксация, сън. Реших – като се основавам и на близо 30-годишния си опит с променени състояния на съзнанието, и на съвременното състояние на компютърната техника, и на повече от полувековното използване на такива шумове в практиката – да направя нещо, което е още по-резултатно, още по-бързо,още по-достъпно за всеки, който има нужда да възстанови и поддържа вътрешното си равновесие сега.

Този път програмите ще бъдат в началото експериментални. Това означава, че те ще се променят и напасват, докато експериментална група слушатели не потвърдят чрез собствения си опит и преживявания, че дадена програма постига целта си. Затова Радиото за личностно развитие ChangeWire набира от днес група от доброволци експериментатори, които са любопитни да направим това пътешествие заедно. Ако се включите в групата, ще получавате напълно безплатно откъси от програми или програми за собствен опит, които ще слушате насаме, за да опишете после постигнатия резултат и вътрешни преживявания – което може да доведе до промени и напасване на програмите.

Изисквания:

да сте любопитни, да искате да научите повече за себе си и своите състояния на съзнанието
да сте в добро физическо и психическо състояние, да не страдате от депресия и хронични заболявания, да не сте в процес на лечение, да не употребявате лекарства и наркотични вещества
да можете да отделите време за експеримент, наблюдение и описване
да имате качествени стереослушалки

Ако проявявате интерес – пишете веднага на [email protected]. Ще получавате по пощата откъси от програми или цели програми (до два-три пъти месечно),с които да експериментирате за себе си.

Не ме питайте дали е опасно! Има достатъчно информация затова в мрежата. Също толкова опасно е: гледането на телевизия, слушането на шума на колите и на бургията на съседа, радиото, всеки друг шум, на който сме изложени – всеки шум, даваме ли си сметка затова или не, може да промени състоянието на съзнанието ни… и това се случва по много пъти на ден.

За мен разликата между промиване на мозъци и мозъчното програмиране е много ясна: когато се извършва без твое знание, когато те води към цел, за която не си даваш сметка и която не е твоя цел, и може би не е полезна за теб, но полезна за онзи, който го извършва, когато приспива, стеснява възможностите ти да отговаряш на постъпилата отвън информация – това наричам промиване на мозъци. Когато знаеш какво правиш, какво искаш да постигнеш, когато си готов да разшириш границите на опита си, за да се научиш да използваш информацията по най-добрия начин – това някой наричат невролингвистично програмиране, но аз го наричам по-простичко – мислене. Мисленето не е да разсъждаваш „умно“ и да знаеш много факти, затова и способността да мислиш не се измерва с дипломи и оценки. Мисленето е да можеш да създаваш във всеки момент най-ефективните мозъчни връзки и във всеки момент от цялата информация, с която разполагаш, да можеш да си осигуриш достъпа към точно онази, която сега е съществена – подредена по начина, по който сега може да е най-полезна за да можеш да вземеш най-верните решения и в най-голяма степен да можеш да осъществиш своето предназначение в живота. Мисленето разширява свободата ти.

Но това може би звучи много теоретично, а тук става дума за практика. За практики, които освобождават от оковите на промиването на мозъци и приближават към мисленето. Затова понякога е необходимо да настроиш вътрешните си инструменти на нова честота. Да се откъснеш от навика, да прекъснеш модела да „мислиш“ в точно определени граници и посоки. Да придобиеш контрол, както пише още Патанджали, върху мозъчните си вълни.

С помощта на тези програми, слушателят може да направлява собствените си мозъчни вълни. От състоянието, в което си тук и сега – независимо дали е състояние на преумора, изтощение, нерви, стрес, напрежение, можеш да се научиш да преминаваш по свое желание в други, по-ресурсни състояния. Вместо да трепериш пред предстоящ изпит например, да навлезеш във вътрешното състояние на учене с лекота. Вместо да се оставиш часове наред през нощта в ръцете на безсънието, да навлезеш в състояние на успокоение и дълбок сън – по свое желание, без медикаменти, без алкохол и без нощни разходки до хладилника.

За да добиете обща представа за такава програма, която използва и изкуствено генерирани шумове, за да подпомогне преминаването на мозъка от едно състояние в друго, публикувам откъс тук. Този откъс води води към долната граница на тета, от будното състояние към границата със съня. Слушайте само със слушалки, в легнало състояние и със затворени очи. Никога не слушайте програмите на changewire в кола или по време на работа! И ако искате да продължим пътешествието в следващите месеци заедно – пишете ми още днес.