Поход-поклонничество до Гостиля

3
Добави коментар
nebills
nebills

На 16 юни  ентусиазирана група млади хора от Бърдарски геран възстанови една отдавна забравена традиция – поклонничеството, изразено в изминаването на над 25-те километра по земния път между селата Бърдарски геран и Гостиля.  В миналото за честването на храма „Пресвето Сърце Исусово“ в Гостиля банатските българи от Бърдарски геран, водени от свещениците си, с молитви и песни  са изминавали разделящите ги километри, които никога не са били пречка за единството на сърцата им.

След повече от 60 години по стъпките на предците отново закрачиха младежи, водени от Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран – връщайки се към историята си, опознавайки родния край и миналото , с надежда за бъдещето. Жителите на Гостиля посрещнаха групата топло и въодушевено, а кмета Марияна Романова закриляше и подкрепяше най-трудните моменти от прехода от момента на тръгването, през пристигането до изпращането. Връзката между двете села оживява в срещите, общите молитви, честванията, скрепвайки общността с онова, което я опази през вековете – вярата в Бог и принадлежността към Католическата Църква.

Монс.Петко Христов, епископ на Никополска епархия, отслужи литургията заедно с енорийскиятсвещеник отец Койчо Димов и свещеници от други енории на епархията. Гости от Трънчовица, Белене, Бърдарски геран , Ореш, допринесоха за празничната атмосфера.

Повече ще видите в снимките, които ще намерите тук и във филма, създаден от Светлана Караджова.