ПРИ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – ВОДНИ БАНИ

1
Добави коментар
rusenez
rusenez

Всяка втора жена и все повече мъже имат проблеми с вените.

Неправилното кръвообръщение води до подуване на краката, чувство за тежест и видими външни разширени вени.

Рискови за получаване на разширени вени се считат горещите бани като сауна, слънчево облъчване, вани с вряла вода, кални бани, силно прегряване.

Продължителното обездвижване и седене води до венозни заболявания, защото голямо количество кръв се стича надолу и претоварва вените и клапите.

 

Други отрицателни фактори са алкохолът и цигарите.

 

Не е доказано, че вземането на противозачатъчни хапчета води до разширяване на вените. Сигурно е само, че хормоните влияят върху обмяната на веществата и на кръвоносните съдове. Предполага се, че ако контрацептивите се вземат през менопауза, като заместител на хормоналната обмяна, се предизвиква задържане на вода в краката и разширяване на вените.

 

В повечето случаи заболяването е хронично, с времето болките се увеличават, ето защо още с появата на първите оплаквания трябва да се предприемат мерки.

 

Разширените вени могат да се оперират, но в повечето случаи те се появяват отново, ако не се занимавате постояно с гимнастика и не използвате други укрепващи средства.

 

Вие сами трябва да се грижите за здравето на краката.

Профилактиката е задължителна, когато има наследствено предразположение към разширените вени.

 

ПРИ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – ВОДНИ БАНИ

Обливането на краката със студена и с топла вода над 38 градуса се отразява добре и заздравява вените. Накиснете ги в топла вода, а после ги облейте със студена. Газенето във вода също има лечебен ефект. Напълнете ваната с вода около 15 градуса, влезте в нея и марширувайте 10 минути. След това изсушете добре краката.

 

ГИМНАСТИКА ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

За да се предпазите от разширени вени, трябва да правите редовна гимнастика. Достатъчно е по 10 минути на ден, за да се укрепи мускулатурата и да се намали опасността. Ето няколко подходящи упражнения:

–        седнете с разтворени крака на пода. Изпъвайте и повдигайте последователно всеки крак.-        В седнало положение сгънете краката и ги повдигнете. Последователно изпъвайте и свивайте всеки крак.-        Легнете по корем. Повдигайте краката на 10 см. височина с изпънати пръсти.-        Застанете прави в изходно положение. Вдигайте и сгъвайте последователно всеки крак.

 

КРАКАТА ЩЕ СА ЗДРАВИ АКО:

–        ходете по-често пеша, карайте велосипед винаги когато можете. Използвайте редовно гимнастическите уреди у дома.-        Плувайте или тичайте-        Използвайте всяка удобна възможност и поставяйте краката си нависоко. Това улеснява обратната циркулация на кръвта от сърцето към крайниците.-        На работното място поставяйте краката върху сандъче или  някаква поставка под бюрото. Това разтоварва краката.-        От време на време ставайте и сядайте, изпъвайте пръстите на краката.  Разширени вени