Господин полицай, бирата не е алкохол | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
kbespalov
kbespalov

Господин полицай, бирата не е алкохол
Докато властите в Русия се опитват да спрат производството на алкохол чрез сателит, пиянството в страната достига космически размери

19 Юни 2012 11:40
0

принтирай

|

текст

„Цифрите са ужасяващи!“ – драматично възкликва Владимир Путин в първата си реч, след като бе избран за третия си президентски мандат. В случая не става въпрос за нарастващия брой на протестиращи, които не му дават сън. Путин говори за онези половин милион души, които ежегодно умират вследствие на злоупотреби с алкохол, наркотици и тютюношушене. По-голямата част от тях са жертви на алкохолизма, което, без съмнение е враг номер едно в страната. Заради употребата на метилов спирт всеки ден пряко или косвено умират около 1000 души, а други десетки хиляди получават сериозни увреждания.

В Русия, където бирата не попада под забраните за употреба през нощта, (мярка, която доскоро съществуваше като начин за борба с алкохолизма) най-голямата заплаха за живота на „практикуващите“ алкохолизъм е домашното производство и нелегалните заводи за създаване на метанол. Когато вестниците пишат, че в еди-кое си село полицията намира три трупа на мъже или мъртва съпружеска двойка с празна бутилка водка, едва ли има нужда от разследване, защото е очевидно, че те умират от натравяне с метилов алкогол. По този начин през 2005 година умират 45 000 души.

Междувременно властите започнаха да закриват подобни фабрики, а лицензът за производство на алкохол бе даден на предприятия, които отговарят за стандарта си на качество. Официалната статистика сочи, че заради тези своевременни действия през миналата година от алкохолни натравяния умират „само“ 12 000 души. Руските управляващи заявиха преди дни, че една от следващите мерки в битката срещу „градуса“ ще спътниковото наблюдение, което ще открива нелегалните цехове от космоса и ще контролира легалните компании да не произвеждат над нормата.

Властите много внимателно подхождат към повишаването на акцизите върху алкохолните напитки, които, от една страна трябва да ограничат тяхната достъпност, особено за младежта, но от друга те осъзнават, че това ще доведе до появата на нови тайни лаборатории, които да бълват евтина продукция. Все пак, от 1 юли водката поскъпва с 30%. Глобите за продажба на алкохол на непълнолетни скоро ще бъдар значително увеличени, но все повече безпокойство буди факта, че около 40% от учениците пият редовно. Гледката на млади майки, които посягат към чашката също е толкова често срещана.

Шокиращо видео, което наскоро бе излъчено по най-известната руска онлайн телевизия, показва как една дама кара кола, едновременно с което надига шишето с бира. Естествено органите на реда я спират, но това не ѝ пречи да им се развика и дори да ги заплаши, че ще ги осъди, защото се подиграват с жена, която е в последните месеци на бременността си.

„Най-безсилното и позорно време в живота на моя народ е времето от разсъмването до отварянето на магазините!“ пише преди повече от 40 години руския писател Венедикт Ерофеев. Съдейки по броя на работещите в Москва, които сутрин вървят за работа с бутилка, пиейки по пътя, нищо в корените на руския народ не се е променило. Все пак от правителството заявиха, че няма да отстъпят от идеята си да ограничат допълнително разрешеното време, когато е допустима употребата на алкохол. Държавната Дума също така предложи да увеличи възрастта, която позволява купуването на спиртни напитки до 21 години, както е в САЩ.

Но Русия е една от държавите, в които се прави много, а се обещава още повече. Борбата с алкохолизма остава неизбежна тема, с която се занимава общество и администрация. Официалните данни сочат, че повече от 2,5% са зависими от алкохола. Остава впечатлението, че много руснаци възприемат пиенето като един вид традиция, която не смятат за проблем и даже се гордеят с нея, считайки я за свой начин на живот.

Иначе как да си обясним постъпката на пилота, който в компанията на двама полицая и още 10-на възрастни шашнаха Русия преди няколко дни. След мощен запой групата се качила на самолет и без разрешение излетяла от летището в град Серов, за да се „повесели“. До момента никой нищо не е чул за тях и вероятно „веселата компания“ е завършила зле, както и десетки хиляди веселяци, които всяка година се разбиват с колите си или замръзват в съня съня си някъде край пътя.

Четете още:

Кремъл се готви за война с водката
Защо пият сърбите
Дай на детето да си сръбне

източник: Politika.rs

Кирил Беспалов

Тагове: алкохол бира водка Русия пияници алкохолизъм злоупотреба Владимир Путин