Ментова лимонада със зелен чай

3
Добави коментар
happypond
happypond

Вчера официално настъпи астрономическото лято, а още преди то да бъде обявено ни връхлетяха и летните жеги – кандидати за температурни рекорди.

Както всички знаем, добре е по време на горещините да пием обилно количество вода, за да избегнем обезводняването на тялото и да регулираме баланса в организма. Доста често хората правят грешка като се лъжат, че ще утолят жаждата с бира, “натурални” сокове и газирани напитки, които не само, че усилват чувството за жажда, а и ни утежняват с ненужни калории, консервантни, бои и химикали.

Предлагам Ви моята рецепта за една изключително разхладителна, освежаваща и вкусна напитка, в която единственото вредно нещо е мъничкото количество захар, което пък Вие можете да избегнете и регулирате според вкуса и желанието си.
Не забравяйте леда!

Необходими продукти за около 2,5 л. лимонада

(Количествата са ориентировъчни, можете да ги нагаждате според предпочитанията си)

5-6 лимона

1 шепа кафяви захарни кристали или друга кафява захар

3-4 стръка свежа мента

2 пакетчета зелен чай

Използвах био зелен чай с ехинацея и естествени цитрусови аромати и кафява захар на едри кристали.

 

Мента в саксия – собствено производство. Ако разполагате с лимони, които сами сте отгледали или някакви био лимони, можете спокойно да сложите в напитката настъргана кора от тях, за да я направите още по-ароматна. Но ако лимоните Ви са от пазара (като моите), почти сигурно е, че са третирани с вредни химикали, така че си спестете корите.

Начин на приготвяне

Налейте една чаша вода в малка тенджерка и пуснете вътре шепа кафяви захарни кристали. Оставете на слаб огън докато кристалите се разтворят във водата, след което отстранете от котлона.

Направете силна запарка от девете пакетчета зелен чай с една голяма чаша вода и оставете чая да изстине.

Изстискайте сока от лимоните и го смесете с 2 л. вода (Може да използвате сода вместо вода ако обичате газирано).

Смесете лимонената вода със захарната вода и зеления чай и пуснете стръковете мента. Налейте лимонадата в стъклена кана или бутилки и я оставете да се охлади в хладилника.

Вижте още:

5 ЛЕДЕНИ УДОВОЛСТВИЯ В ГОРЕЩИТЕ ДНИ

ЛЕТНИ КАРТИНКИ ЗА ДЕСКТОПА

ОЩЕ ЛЕТНИ ПЕСНИЧКИ

ГОРЕЩИ ДНИ, ГОРЕЩИ КУЧЕТА

НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА ПРЕЗ ЛЯТОТО. КАКВО ДА ОБЛЕЧЕМ?

СУПЕР ЛУКСОЗНА ЯХТА ИЗЦЯЛО ОТ ДЪРВО

 

Свързани публикации: