Помпони от тениска

3
Добави коментар
artandblog
artandblog

Повечето помпони, които сте виждали са били от прежда, но защо да не се направят и от друго. Като стари тениски например.

 

Необходими материали:

тениски, по една за помпон
ножица
картон

Инструкции:

Използвайте купичка, за да си очертаете кръгла форма, върху картон, с диаметър около 12-15 см, и чашка, за да очертаете вътрешен кръг с диаметър 5-7 см. Направете си два еднакви елемента. Можете също така да си изрежете няколко различни размера, за да имате и различни големини на помпона.

От стара тениска изрежете ленти с ширина 1-2 см. За дължината няма ограничения, защото след това лентите ще бъдат нарязани.

Вземете единия картонен елемент и върху него разположете текстилна лента.

Върху тях сложете другата половина на картонения елемент. Лентата между тях ще бъда тази, която ще върже помпона.

За създаване на самия помпон вземете лента плат и започнете да я увивате около кръглата картонена форма, като започнете от единия край.

Когато ви свърши текстилната лента я застъпете с нова и продължете да навивате.

Продължавайте да навивате, или докато не покриете цялата картонена форма.

След като имате един слой от увити ленти, повторете същата процедура, за да имате поне три слоя от увити ленти за богат помпон.  

Сега е време да се стегнат лентите, затова вземете лентата, разположена между двете картонени форми и я стегнете, доколкото можете, а след другата процедура ще стегнете още.

След това вземете ножицата и с едната ръка придържайте формата. С другата режете краищата на лентите от външната страна по цялата дължина на картонената форма.

След като отрязахте всичко, вземете отново държащата лента и я стегнете отново. Завържете здраво на възел и трябва да изглежда нещо като това.

Подравнете с ножица всички краища на лентите, за да имате симетричен помпон. Източник: craftaholicsanonymous

Вижте също: