Витилиго – заболяването водещо до депигментация на кожата

2
Добави коментар
ivancekov
ivancekov

Детайли

Категория: Здраве

Създадена на Петък, 08 Юни 2012 13:36

Написана от Аптеки Фрамар

Витилиго е дерматологично заболяване, което може да засегне всеки човек, независимо от пол, възраст и цвят. Това е разстройство на кожата, при което най-видният симптом е депигментацията и получаването на бели петна по различни части на тялото. Въпреки, че много хора смятат витилиго и левкодерма за едно и също заболяване, това не е така. Левкодермата е състояние, при което има или депигментация на кожата, или равномерно развитие на кафяви петна, докато при витилиго се получава само депигментация и образуване на бели петна.

Видове витилиго

Това заболяване на кожата може да бъде различни типове:

 
Несегментирано витилиго – при него се наблюдава симетрия в местата на получаване на петната. Ако на едната ръка има петна, то относително на същите места има и на другата ръка. Същото е и на краката. При този тип възрастта не е от значение.

 
Сегментирано витилиго – засегнатите участъци от тялото обикновено са около гръбнака и гръдната кост. Този тип е сравнително по-сериозен, тъй като се разпространява по-бързо и своевременно лечение, тези обезцветени петна могат да останат за цял живот.

 
Всеобщо витилиго – това е най-опасният вид, където почти цялата кожа се подлага на депигментация и само много малки части остават с нормалния си цвят.

 

Причини за появата на витилиго

Точната причина за повята на болестта витилиго за съжаление не е известна. Въпреки това, голямата част от учените смятат, че това е автоимунно заболяване. Това е така, защото патогенезата на заболяването води до унищожаване на меланоцитите (клетките произвеждащи пигмента на кожата). Кожата се състои от два вида клетки – кератиноцити и меланоцити. При витилиго, по все още неизяснени причини, белите кръвни клетки започват да атакуват меланоцитите, тъй като те погрешно ги идентифицират като чужди тела и започват да ги убиват. Следователно, когато тези клетки биват унищожавани, това води до появата на бели петна по кожата. Има и някой други теории за причините за появата на тази болест и най-често излаганата е, че меланоцитите са подложени на апоптоза (самоунищожение). Някой смятат, че витилиго има наследствен характер и може да се отключи от състояния като стрес, нарушения на щитовидната жлеза, стари автоимунни заболявания, физически наранявания и други.

Въпреки, че витилиго не е сериозна и фатална болест, тя често има ужасни последици за психологичното здраве на човек. Много често на хората засегнати от витилиго се гледа с лошо око и те биват дискриминирани. Това най-често се вижда в училищата, тъй като децата са много искрени и не се съобразяват с това, което говорят. Трябва възможно най-бързо да се открие лек за това заболяване и то най-вече именно заради отхвърлянето от обществото на засегнатите от него хора. Най-известният човек, който е страдал от витилиго е Майкъл Джексън.