Беатенберг – красота от Алпите

26
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Разположено на слънчева тераса високо над езерото Тун в Швейцария, градчето Беатенберг е любим курорт за отдих на природолюбителите и семействата с деца.  Китен и одухотворяващ, Беатенберг е за всички почитатели на типичната алпийска атмосфера.

  Беатенберг се намира на около 1200 м. надморска височина в сърцето на Швейцарските Алпи в района Интерлакен на кантон Берн. Отстои на около 50 км от столицата на страната Берн, на около 200 км отЛугано и на около 25 км от швейцарското бижу Тун . Негова главна атракция е именно географското му положение – далеч от глъчката на туристическия поток (предпочитащ крайбрежните населени места) и предлагащо уникална панорамна гледка към планините и трите популярни върха Айгер, Мьонх и Юнгфрау.

 

Първите сведения за Беатенберг датират от XIII в. След дълъг период като затворено алпийско село, препитаващо се със земеделие, с навлизане ерата Belle Epoque в зората на XX в. (период на оптимизъм, на мира в дома и в Европа, на новите технологии и на научните открития), Беатенберг се превръща в световноизвестен здравен курорт, посещаван и почитан от висшата европейска аристокрация.

 

Принцове и императори, поети и артисти биват пленени от уникалната красота на градчето и от благотворния ефект, който климатът му оказва върху здравето. Така, освен хотели и скъпи резиденции, тук се откриват и клиники за болни от туберкулоза, две от които съществуват и до сега като частни санаториуми за множество процедури, използващи кристалния въздух и лечебните планински извори.

 

Днес Беатенберг е впечатляващ планински курорт с непокътната автентичност, който  притежава всичко характерно за едно алпийско селище. На ваше разположение за отсядане са 10 хотела, около 100 ваканционни апартамента и 10 вили, обзаведени за всеки вкус и според всякакви нужди. При това на много достъпни цени.

 

Докъдето стига погледът ви ще се наслаждавате на девствени зелени долини, тучни ливади и булбукащи поточета. Постоянно слънце (около 7,5 ч. в най-късия ден от годината) огрява традиционните „хижи“ от тъмно дърво, а около тях като мрежа се разгръщат близо 30 км. маркирани трасета за преходи. Въжена линия пък ще ви изкачи до връх Нийдерхорн на близо 2000 м.надморска височина, за да ви разкрие спираща дъха гледка към планинските върхове и още повече маршрути за обход.

 

Не по-малко атрактивни и добре оборудвани са условията за практивкуване на зимни спортове. Освен петте ски-лифта, обслужващи 10 ски писти, и въжената кабинкова линия, Беатенберг разполага със ски училище, 16 км трасе за ски преходи, 38 км. пътеки и 7 км. трасе за шейна, естествена зимна пързалка и закрит басейн със сауна и солариум.

 

Колкото и трудно за вярване да ви се струва, на своята площ от около 30 кв. км. Беатенберг е събрал разнообразна палитра от занимания за свободното време. Предлагат се над 10 различни дейности всяка седмица, включително парапланеризъм, езда, игри сред природата и посещение на традиционна мандра за производство на сирене, а за най-малките – забавни програми и грижи от специализирани служители. Всичко това в комбинация с отличната кухня в уютните местни ресторанти, прави релакса в градчето пълноценен.

Основен стожер на местната общност, разбира се, е протестантската църква от 1534 г., построена след затварянето на първия параклис „Св. Батен“ в близост до пещерите на Свети Беатус. Църквата се извисява над местното гробище, доминирано от голям каменен келтски кръст, напомнящ за викария, грижил се за английските гости на Беатенберг през XIX в.

 

В същото време разкрива още една впечатляваща панорамна гледка към езерото Тун и към трите планински първенеца. Кокетната постройка е изградена предимно от дърво (включително интериорът) и освен църковна зала с великолепен орган, от 1844 г. вътре се помещава стая за учебни занятия.

Посещението на това райско кътче не би било пълноценно обаче, ако не отделите подобоващо внимание на споменатите по-горе Пещери на Свети Беатус. Разположени на североизточния бряг на езерото Тун и навлизащи дълбоко в масива Нийдерхорн, те се смятат за най-дългата варовикова пещерна система в Швейцария.

 

Отворено за посетители е трасе от около километър (около 14 км са все още в процес на изследване), добре осветено и обезопасено, което ще ви преведе през зали с  изумителни сталактити и сталагмити, с бурни подводни водопади, тесни пасажи и сред дори останките от древно селище.

 

Според легендата Свети Беатус бил монах – мисионер, дошъл по тези земи през VI в. от Ирландия. Той прогонил дракона, обитаващ варовиковите пещери и заживял в неговото „леговище“, където проповядвал християнската религия. Днес жилището на светеца е превърнато в място за поклонение и е една от най-големите атракции на местността. Ако обаче желаете да научите повече любопитни факти за историята й, отделете време за Пещерния музей на входа на „комплекса“, където има една постоянна експозиция и се правят множество временни изложби.

 

Пак при входа на Пещерите на Свети Беатус ви очакват гробът на светеца и впечатляващия си архитектурата си Августински манастир, чиято обител се простира над стръмна каскада от буйни водопади. За да можете да попиете от магичната сила на мястото, ви препоръчваме да поседнете за кратка почивка в ресторанта към манастира, като през това време позволите на децата да поиграят на воля в специализирания детски кът с тематична пързалка дракон.   

  Въпреки че Швейцарските Алпи се гордеят с множеството си колоритни селца (като Мюрен , Тун и Санкт Мориц ), Беатенберг е доста различен и в същото време традиционен. Той съчетава най-хубавите качества на всичките си събратя като в същото време не позволява на въображението и интереса да се отклонят и за миг. Организират се множество фестивали и шоу – спектакли, туристически походи, спортни и забавни занимания, и всичко, което гостите на градчето желаят.

 

За вас остава единствено грижата да стигнете до Беатенберг и да почерпите от красотата на Алпите.

 

26. 06. 2012 г. / Цвети Тошева