Мистиката около авиобаза „Желява“ си остава

3
Добави коментар
Astrobio
Astrobio

Във връзка с интереса към „Обект 505“ трябва да се кажат все пак няколко думи. Не ми се искаше да навлизам в тази тематика, най-малкото защото е сързана с необходимостта да се изнамерят точните документи и факти около събитието. А един документален филм като „Houston, we have a problem!“ с подобни претенции повдига само въпроси, без да се опита да ги реши. Затова и създаването му изглежда конспиративно на фона на много от доказателствата, които имаме около кацането на Луната.

Като цяло е интересно да се занимават хората с теории на конспирацията, но е и важно да знаем и поне малко за истината, какви са събитията около цялата история. Филма „Houston, we have a problem!“ на словенския режисьор Жигац, е доказателство за това как се създават митове, и за съжаление как се създават и техни последователи.

Историята:

Тя е свързана с един словенски режисьор решил да направи филм за „малкият факт“, че видетели пръст в работата за стъпването на Луната имат и балкански държави. В конретният случай Югославия. Един вид и ние е сме голяма работа, не ни мислете за много изостанали. Всъщност подобно на българската гордост, че сме били 6-та космическа сила в света (нещо дотолкова вярно, само, че в частта за изпратеният подред в космоса човек от съответната нацииналност!) така и словенецът иска да покаже своята бивша вече родина в една светлина, която да и придаде героичен ореол. Нищо лошо в намеренията му. Всеки има нужда от свойте герои, особенно тук на Балканите, където героите са буквално под път и над път.

Балканската чест

Тук в нашият край на Европа, постоянно си създаваме някакви легенди, какво сме направили и как сме успели да променим хода на човешката история. Всеки може да се сети за по един пример. В България е това, че едва ли не нашата нация е създала компютъра (чиито основи всъщност са положени от човек с българо-ирландско потекло роден и израстнал в Америка). В Сърбия се гордеят, че са измислили „тока“, в Румъния „Рим“, в Гърция „цивилизацията“ (а напоследък и „финансовата криза“:-) ) а в Македония смятат всички по-горе изброени постижения за техни, без право на оспорване от други страни.

Сега се добавя и „Обект 505“ и неговата мистика. В ASTROBIO.EU вече писахме за тази секретна база и показахме нейното разполение на картата. Самата тя се намира на босненско-хърватската граница до град Бихач. Към днешна дата занемарена останка от славното минало на ЮНА (или Югославската  народна армия).

Странно но в интернет освен научно популярни статии по темата не се намират документи, които да ни упътят или разкажат, каква е била истината относно тайният проект. Че е имало тайни разработки не е било тайна за никого, но за да повярваме трябват и преки доказателства, които към този момент липсват. Дори във въздесъщите руски форуми, където можеш да намериш напрактика всичко също липсва информация по темата.

Филмът не е качен изцяло в интернет, а дори и хора, които са на „ти“ с материята по принцип също се затрудняват да дават оценки затова, какво е предствалявала тази програма. Най-вероятно по нищо не се е отличавала от тези програми, които са имали всички балкански страни, в областта на военните разработки.

Да не забравяме, че по време на кацането на американците на Луната имаме два враждуващи военни блока: този на НАТО и този на Варшавският договор. Интересното е че Югославия не е част от нито един от тях. Тя тогава е в ролята си на председател на Необвързаните държави и една космическа програма си изглежда направо абсурдна на този фон. САЩ и СССР се противопоставят една на друга в почти всички сфери на живота, опитвайки да привлекат към себе си и една голяма за времето си държава като Югославия.

От друга страна…

…не е тайна, че по времето на Студената война Югославия получава пари и от двата враждуващи лагера. Не е изключена и помощ във военната сфера, най-малкото, че само допреди 20 години се смяташе, че ЮНА е четвъртата по мощ армия в Европа.

Една космическа програма би допринесла за повишаване на престижа, но не и за закърпване на икономическите проблеми, налегнали бивша Югославия през 70-те години. Ако приеме, за меродавно, че е развила технология в началото на 60-те, която да позволи да изпрати човек на Луната, то трябва да сме сигурни, че за една такава разработка са необходими милиони долари.

Дори и в края на 50-те, когато се смята, че югославаската икономика търпи бум, то това пак са си много пари (според някой икономиката им започва да запада още през 60-те години).

Според едно предположение, което не може да бъда доказано, пари за подобни разработки са идвали както от САЩ, така и от СССР. Това предположение също е малко вероятно най-вече заради строгата тайна, в която се пазат едни подобни разработки.

Да смятаме, че САЩ са давали пари на Югославия за развитието на космически технологии е абсурдно, най-малкото заради режима, който е установен в тази държава. А той си е комунистически. Дори и в хладни взаимоотношения с Москва, той си остава идеологчески свързан с тях и подпомагането му от американска страна би изглеждало, като спонсориране на СССР с разрабоки на нови космичеси технологии. Единственото доказателство за провежданите опити на територията на Желява ще дойдат с разкриването на документи пряко свързани с тамошните действия. Като се има предвид, че някой от тях са засекретени, то може да се преположи, че това ще си остане още много дълго време добре пазена тайна.

Част от изоставената База край Босненско-Хърватската граница.

В ASTROBIO.EU ще се опитаме да намерим и издирим преки документи около случилото се там и при първа възможност ще бъдат публикувани на страниците на сайта.

 

Още по темата:

1. Снимки от авиобаза „Желява“ (БиХ) „Обект 505“

2.“Обект 505″ спекулация или истина?