Грижи за пиърсинга

1
Добави коментар
vladigeorgiev
vladigeorgiev

Грижи за пиърсинга

През последните години пиърсинга придоби огромна популярност, особено сред младите момичета и момчета, които смятат, че пиърсинга е мода и начин на себеизразяване. Сред различните видове пиърсинг по тялото, най-често срещаните са пиърсинг на ухото, пиърсинг на носа, пиърсинг на пъпа и не на последно място пиърсинг на устните. Какъвто и тип пиърсинг да сте си избрали, ако искате да го задържите на тялото си за дълго време е важно да следвате дадените ви инструкциите. Въпреки това, много хора пренебрегват съветите, като излагат тялото си на опасност от инфекции и зарази. За да избегнете това, вие трябва да знаете какви грижи да полагате за вашият пиърсинг по време на оздравителния период.

Инструкции

Оздравителния период е от решаващо значение, когато става въпрос за пиърсинг. Трябва да разберете, че боди пиърсинга се извършва чрез перфорация на избраната област с игла. Това прави пробитата площ подобна на травма или хирургична рана. Следователно грижите за пиърсинг по тялото трябва да бъдат взети на сериозно, така че да не възникнат усложнения по време на оздравителния период. Ето няколко грижи и съвети, които трябва да спазвате по време на оздравителния период.

Необходими продукти

Като за начало ви трябва антибактериален/антимикробен сапун. Причината за това е, че антибактериалните сапуни атакуват и премахват постоянни и временни бактерии от тялото. Ако се използват за по-дълъг период от време, действително ще намалят размера на бактериите, които тялото произвежда за да се бори с нахлуващите микроби.
Второто нещо което трябва да имате под ръка е Физиологичен разтвор. Ще ви свърши работа и разтвор от морска сол и преварена вода. Една чаена лъжичка сол на около 150-200мл. вода е достатъчна. Важно нещо, което трябва да запомните е, че не трябва да използвате нищо друго, освен морска сол. С други думи, използването на йодирана или готварска сол може да предизвика дразнене или понякога да доведе до инфекция.
Добре е да използвате и антибиотик (гентамицин,немибацин, банеоцин, тетрациклин и др.), който помага срещу появата на инфекции.
Можете да получите съвет да използвате кислородна вода през заздравителния период. Кислородната вода убива някой клетки, което може да попречи на правилното заздравяване на раната. Не използвайте, нито спирт, нито кислородна вода!
Използвайте анти-бактериална марля, не памук(той не е достатъчно хигиеничен).

Почистване

Първото нещо, което трябва да направите е да измиете ръцете си. Никога не почиствайте вашият пиърсинг с мръсни ръце, защото това може да доведе до инфекция.
Най-важната част от процеса включващ грижата за пиърсинга е да се поддържа чист, като го почиствате редовно. Трябва да почиствате/измивате пиърсинга и зоната около него със анти-бактериален сапун и топла(не гореща) вода 2-3 пъти на ден. Като изплаквате сапуна, уверявайте се, че не са останали никакви остатъци от него.
Освен почистване на пиърсинга с анти-бактериален сапун, също е важно да прилагате солен разтвор върху него. Използването на клечки за уши или памук за почистване на обецата и зоната около нея също е вариант. Напоете памука или клечката с физиологичен разтвор или поставете капка от соленият разтвор върху отвора, след което раздвижете и завъртете обецата внимателно за да разнесете равномерно по пиърсинга. Внимавайте при въртенето на обецата, защото може да се получи раздразнение, ако пиърсинга е нов.
Използването на гел за пиърсинг или антибиотик не е задължително, но е препоръчително. Поставете гела върху пиърсинга, след което завъртете и раздвижете обецата за да влезе лекарството навсякъде в дупката. Използването на подобни медикаменти помагат срещу появата на инфекции. Те не намаляват продължителността на лечебния процес.

Какво да избягвате

Избягвайте прекомерното почистване. Това може да забави заздравяването и да подразни вашият пиърсинг.
Избягвайте излишни травми като триене в дрехи, прекомерни движения в района, играта с бижутата и енергичното почистване. Тези дейности могат да предизвикат образуването на неудобна тъкан, миграция, продължително лечение и други усложнения.
Избягвайте всякакви орални контакти
Избягвайте стреса, употребата на наркотици, кофеин, никотин и алкохол.
Избягвайте потапянето на пиърсинга в нехигиенична вода, като езера, басейни, горещи вани и тн. Можете да използвате водоустойчива превръзка върху раната. Те са достъпни в повечето аптеки.
Избягвайте всички продукти за красота и за лична хигиена върху и около пиърсинга, включително козметика, лосиони, спрейове и др.

This entry was posted by admin on 15/03/2012 at 16:35, and is filed under Статии. Follow any responses to this post through RSS 2.0.You can leave a response or trackback from your own site.