Понита – накратко за малките коне наречени Пони

1
Добави коментар
yasoo
yasoo

Пони е съвременното понятие за всички породи дребни коне, които отговарят на определени стандарти. Основният критерий един кон да бъде определян за пони е височината, макар че това не е единственото условие и отличителна черта. Според общоприетите стандарти в днешно време конете под 147 см. височина се считат за пони, но има и много изключения. Според Международната федерация по конен спорт стандартът за височина, определящ понитата е 148 см, в Австралия за понита се считат всички коне с височина под 142 см, а според Западната дивизия на САЩ ограничението е 145 см. Понитата могат да се разделят в три категории – малки, средни и големи. Малките понита са с височина до 130 см, средните – до 140 см, а големите са до 142 см.

Освен височината под внимание се взимат също и други характеристики на фенотипа като дебелината на гривата, опашката и козината, както и темперамента. Понитата се отличават със здрава мускулатура, по-къси крака в сравнение с тялото, добре развити стави, по-къси и дебели вратове, тежка грива и опашка, широко чело, големи кръгли очи и къси широко поставени уши. Формата и разположението на зъбите също са различни в сравнение с тези при конете. Както и конете, понитата са използвани от хората за много разнообразни дейности през годините като работа, транспорт, спорт и удоволствие. Здравата им мускулатура им позволява да носят товар, който надвишава 20 пъти собственото им тегло. В миналото често са били използвани за пренасяне на товар в мините и рудниците в Англия.

Понитата са много лесни за отглеждане и не са взискателни към условията на живот. Отличават се с особена сила за големината си, интелигентност и по-спокоен характер. Поради малкия си размер и сговорчивия си характер, понитата са предпочитани за езда от деца.

Понитата произлизат от древни примитивни коне, които са обитавали Северна Европа, Франция и Британските острови.
В днешно време има много различни породи понита – повече от 100, които са разпространени из целия свят. Едни от най-популярните породи са Шотландското пони, Конемара пони, Хокайдо пони, Уелското пони, Американско пони, Аржентинско пони, Ексмоор пони, Исландско пони, Дартмоор пони, Ню-форест пони и други.

Шотландското пони е една от най-популярните породи пони, а според специалистите е и една от най-старите породи коне в Британия. Породата е кръстена на островите, от които произлиза. Вследствие на суровите климатични условия и околната среда шотландското пони е развило гъста дебела козина и грива, и здрава мускулатура. Средната му височина е между 95 и 104 см.

Породата Конемара пони произлиза от Ирландия. Те са известни със своята атлетичност, подвижност и силни задни крака. Височината на породата е от 132 до 152 см.

Хокайдо породата пони, произхожда от Япония и е била използвана първоначално основно с транспортна цел. Тези понита са известни със своята сила и издръжливост. Височината на породата варира от 132 до 137 см.

Уелското пони е характерно с малката си глава и големи очи, както и с добрия си характер. Днес тази порода често се използва в конния спорт, както и в любителската езда.