Къщичка за птици, Добрич / Nest box, Dobrich www.BSPB.org

4
Добави коментар

„Топъл вятър щом повей

И кокиче занаднича,

Глас извива малко птиче:

– Чичо–пей! Чичо–пей!”

Ран Босилек

……………………

Къщичката за птици или т.нар. гнездилка е специално конструирана за големи синигери. Тя е нарисувана от деца по време на Празника на птиците в Добрич, който се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Къщичката е поставена в парка на хотелски комплекс Резиденция и очаква своите нови пернати обитатели 🙂

Големият синигер (чичо пей) е един от най-широко разпространените видове птици в градовете. Любопитен факт е, че за един ден изяжда толкова насекоми, колкото тежи самият той!!! 🙂

Големият синигер може да бъде лесно определен – главата му е черна с бели бузи, коремчето – ярко жълто, а гърбът – зеленикав.

Ако искате да привлечете тези красиви птици в градината си или близо до дома си, може да поставите поилка – през летните горещни дни тя ще се превърне в малък оазис за птиците.

Друг начин да помогнете на птиците е като поставите хранилка.

Поставянето и поддържането на хранилки е един от основните източници на храна за дивите птици, когато снегът затрупа всичко. По традиция всяка година през зимата БДЗП организира подхранване на пойните птици, в което може да се включи всеки желаещ – информация за контакт може да намерите в сайта на организацията www.bspb.org.