Топ 10 поведенчески проблеми при котката (3 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

29.06.2012

Помните ли мига, в който онова малко пухкаво създание прекрачи прага на дома ви? Макар и пораснало, то е все така онова любвеобилно и нежно коте, което сте обикнали от пръв поглед. Но така послушно ли е както би ви се искало? Тук ще разгледаме някои от честите поведенчески проблеми при котките и ще дадем идеи как да се справим с тях.

 

5 Проблем: Котката ми се държи странно

 

Компулсивното поведение се изразява в постоянно повтарящо се действие, предизвикано от непреодолим вътрешен стимул. То може да представлява нещо нормално на пръв поглед (непрекъснато ядене) или да е съвсем необичайно (смучене на вълна). Причините за компулсивното поведение при котките се таят в стреса, но могат да се открият и в някои здравословни проблеми. Затова първата реакция от страна на собственика, когато забележи котката си да се държи странно, е да посети ветеринарния си лекар. При изключване на възможността за скрито заболяване, е добре да се намали стреса на животното – за това спомагат котешките катерушки и движещи се играчки.

 

6 Проблем: Котката ми е будна по цяла нощ

 

Понякога котките стават хиперактивни в най-неподходящата част от денонощието – през нощта. Те търсят храна, впускат се в шумни игри или се опитват всячески да събудят стопаните си. За да се справите с това нежелано поведение, се постарайте да изморите котката преди сън, дайте й храна непосредствено преди лягане, а ако ви събуди посред нощ – не ставайте, това само би я накарало да повтори неприятното събуждане.

 

1 Проблем – „Котката ми вече не използва котешката тоалетна“
2 Проблем – „Котката ми дере с нокти мебелите“
3 Проблем – „Котката ми маркира / уринира“
4 Проблем – „Котката ми ме драска и хапе“
7 Проблем – „Котката ми не спира на мяука“
8 Проблем – „Котката ми не понася да бъде оставяна сама“
9 Проблем – „Котката ми непрекъснато си чисти козината“
10 Проблем – „Котката ми непрекъснато хапе и драска“

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Хранене на възрастната котка“

„За да имаме възпитана котка у дома“

„Нужно ли е да ваксинираме домашната котка?“